Cene skočile 80 odsto, ko ih je pogurao?

Rudarski gigant Rio Tinto saopštio je da je povećao isporuke rude gvožđa pošto su cene skočile.

Svet

Izvor: Tanjug

Nedelja, 22.01.2017.

14:09

Cene skočile 80 odsto, ko ih je pogurao?
Foto: Thinkstock

Oni su istakli i da je produkcija bakra razočarala zbog proizvodnih problema u njegovim rudnicima u svetu.

Cene glavnih sirovina na svetskim tržištima, kao što je ruda gvožđa, skočile su lani za 80 odsto u odnosu na prethodnu godinu zahvaljujući snažnoj tražnji u Kini, što je pružilo snažnu podršku proizvođačima, prenela je agencija AFP.

Iz kompanije su naveli da su pošiljke rude gvožđa povećane za tri odsto, na 327,6 miliona tona u prošloj godini u odnosu na 2015. Proizvodnja je lani porasla za šest posto na 329,5 miliona tona.

"Ostvarili smo snažne poslovne rezultate u 2016. zahvaljujući našim naporima za poboljšanje efikasnosti i maksimiziranju novčanog toka", naveo je glavni izvršni direktor Rio Tinta, Žan-Sebastijen Žak, u saopštenju.

"Naš disciplinovani pristup ostaće isti u 2017, uz dalju fokusiranost na produktivnost, smanjenje troškova i poslovnu izvrsnost", dodao je on.

Isporuke rude gvožđa su povećane za osam odsto u poslednja tri meseca 2016. godine u odnosu na prethodni kvartal, dok je proizvodnja u istom periodu porasla za tri posto.

Akcije Rio Tinta su danas na zatvaranju trgovanja u Sidneju zaključene na nivou od 62,70 australijskih dolara, što je za 0,82 posto niže nego dan ranije.

Proizvodnja bakra je povećana za četiri posto, na 523 hiljade tona u prošloj godini u odnosu na 2015, ali je bila ispod plana za celu godinu zbog slabijeg iskopavanja rude nego što je očekivano u rudniku Kenekot u američkoj saveznoj državi Juta, koji je 2013. ugrozilo klizište, dodaje francuska agencija

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: