Zanatlije osnivaju najveću zadrugu u Srbiji

Zanatlije iz Svilajnca osnivaju najveću zadrugu u Srbiji. Kako bi živeli od posla koji vole pozvali su zanatlije širom zemlje da im se pridruže.

Svet

Izvor: B92

Subota, 21.01.2017.

16:54

Zanatlije osnivaju najveću zadrugu u Srbiji
(Foto: Thinkstock.com)

Njih je spojila velika ljubav prema ručnom radu. Kako bi lakše došli do kupaca, vilajnčanka Jasmina Panić okuplja kolege zanatlije u jedinstvenu zadrugu. Regulisanjem pravnog statusa i zajedničkim snagama imaće bolje rezultate, priča Jasmina.

“Bitno je da se omasovi. Bitno je da ljudi čuju šta je zadruga. Dakle, ona može da radi s ostalim opštinama, sa celom Srbijom. Nema ograničenja. Ima neke svoje zakonitosti koje moraju da se prate ali baš to omogućava ljudima da se razmašu u svom nekom domenu, što vole, onome što njih čini zadovoljnim I ujedno da zarade”, kaže Jasmina Panić, dekupaž zanatlija Svilajnac.

Javor najbolje oslikava majstorovu zamisao, priča Miroljub Marjanović. U njegovo vreme, nije bilo lako nabaviti alat.

“E kada sam došao do prvog alata onda vidiš šta treba, nabavljašmsledeći i sledeći.

Ne može sa dva i pet dleta da obavljaš ništa od posla. Treba da imaš bar trideset, četrdeset komada, pa onda i mala i velika i raznorazna”, kaže Miroljub Marjanović, zantlija duboreza, Svilajnac

Današnje devojke započnu s učenjem pletenja ali ih volja brzo prođe, kaže Slavica Vojinović. Pletena garderoba je tražena i u tom zanatu uvek ima novina.

“Kad nešto nisam radila pa hoću to da probam da uradim onda me izaziva da to što pre uradim, da završim da vidim kako će to da...to je jedno...neki veliki uspeh kad uradim nešto što već nisam uradila. Kape s ovim velikim, kako ih ja zovem, bućkicama I šalovi to se baš traži. Za decu isto kape”, kaže Slavica Vojinović, zanatlijka, Svilajnac

Pletenje korpi od papira nije tradicionalan zanat ali se radi na tradicionalan način. S najvećim uživanjem se seku novinski tekstovi koji kvare raspoloženje, s osmehom priča naša svilajnačka zanatlijka.

“U novinama stvarno može svašta da se pročita i da se vidi, što I priliči I ne priliči I onda mi je baš prijatno kada isečem nešto od toga, što mi se ne sviđa”

Udruživanje zanatlija širom Srbije, u najveću zadrugu, omogućava im da pored ljubavi prema poslu imaju i novčanu korist. Na taj način, ni njihovi zanati neće biti zaboravljeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: