Tužba za "Standard", UBS i KPMG zbog IPO

Regiulator Honkoške berze podneo je tužbu protiv velikih banaka Standard Čarterd i UBS zajedno sa konsultantskom firmom KPMG zbog IPO na ovoj berzi 2009.

Svet

Izvor: B92

Subota, 21.01.2017.

15:13

Tužba za
(Foto: Thinkstock.com)

Komisija za hartije od vrednosti i fjučerse (SFC) dostavila je dokumenta Vrhovnom sudu navodeći "kšenje tržišnih propisa" u postupku IPO Kineskog šumarskog holdinga, vrednom 217 miliona dolara, i financijskim izveštajima tog holdinga za 2009. godinu i prvu polovinu 2010. godine, prenosi agencija Frans pres.

Standard Čarterd banka sa sedištem u Londonu, koja je fokusirana na kreditiranje u Aziji, saopštila je u novembru da vlasti istražuju njeno vođenje posla suorganizatora listiranja na Honkoškoj berzi 2009. godine.

Ova tužba je posljednji u nizu pravnih problema te banke, koja je platila 667 miliona dolara 2012. godine po osnovui nagodbe u sudskom procesu pokrenutom u SAD pod optužbom da je kršila američke sankcije obavljajući hiljade transakcija sa državama među kojima su i Iran, Mjanmar, Libija i Sudan, navodi francuska agencija.

Švajcarski bankarski gigant UBS je takođe saopštio u oktobru da bi mogao da se suoči s kaznom i suspenzijom od organizovanja inicijalnih javnih ponuda u Hong Kongu zbog listiranja Kineskog šumarskog holdinga u tom gradu.

SFC je takođe tužila Kineski šumarski holding, njenog bivšeg predsednika i bivšeg generalnog direktora. Trgovanje akcijama tog holdinga je suspendovano 2011. godine i kompanija je u procesu delistiranja sa Honkoške berze.

Kompanija je u poslednjem obaveštenju objavljenom na berzi u avgustu prošle godine navela da su oditori identifikovali moguće nepravilnosti u postupku revizije njenih finansijskih izveštaja za godinu koja je završila 31. decembra 2010.

Hong Kong je bio drugo najveće tržište za nova listiranja prošle godine sa 25,2 milijarde dolara vrednim poslovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: