"SAD neće biti lider već prepreka, spremite se"

Azija će podržati sporazum o slobodnoj trgovini iza kog stoji Kina ukoliko Donald Tramp ispuni obećanje o povlačenju iz sporazuma o Transpacifičkom partnerstvu

Svet

Izvor: B92

Petak, 20.01.2017.

15:10

(Foto: Thinkstock.com)

To su poručili su globalni lideri sa Svetskog ekonomskog foruma u Davosu.

"Zaista moramo da se pripremimo za jedan dosta drugačiji svet u kom će Amerika, umesto da bude lider u trgovini, postati na izvestan način najveća prepreka trgovini", izjavio je Kišore Mahbubani, dekan singapurske škole "Li Kuan Jev" za javne politike, a prenosi agencija Frans pres.

On je pohvalio govor kineskog predsednika Si Đinpinga u Davosu, u kom je poručio da ne treba kriviti globalizaciju za sve probleme u svetu ili posezati za protekcionističkim merama.

"To je neverovatno. U prošlosti su američki predsednici uglavnom imali ovakve govore. Sada je predsednik Kine taj koji šalje takvu poruku", rekao je Mahbubani.

Malezijski ministar trgovine Mustapa Muhamed je rekao da bi se u slučaju ukidanja TPP-a, države založile za alternativne trgovinske sporazume u okviru Regionalnog sveobuhvatnog ekonomskog partnerstva (RCEP).

O tom trgovinskom sporazumu trenutno pregovara 16 država, od kojih su deset članice Asocijacije nacija Jugoistočne Azije (ASEAN), a ostale su vodeći regionalni trgovinski partneri poput Kine, Japana, Južne Koreje, Australije, Novog Zelanda i Indije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

13 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: