Negde cure pare, EU traži kompletnu "crnu listu"

Parlamentarci Evropske unije odbacili su "crnu listu" EU od deset rizičnih zemalja sa aspekta lakšeg pranja novca ili finansiranja terorizma.

Svet

Izvor: Tanjug

Petak, 20.01.2017.

12:15

Negde cure pare, EU traži kompletnu
(Foto: Thinkstock.com)

Kako su obrazložili, lista je prekratka i treba da se proširi i na poreske rajeve, javlja agencija Rojters.

EU je, u nastojanju da preseče finansiranje terorista posle napada na redakciju francuskog lista Šarli Ebdo u januaru 2015, usvojila stroža pravila protiv pranja novca i počela da imenuje zemlje sa nedostacima u zakonskoj regulativi koje militantne organizacije mogu da koriste za dolazak do finansijskih sredstva.

Rezolucijom, za koju je glasalo 393 poslanika, protiv koje je bilo 67, a 210 poslanika uzdržano, Evropski parlament je odbacio inoviranu listu uz obrazloženje da je nepotpuna.

Na "crnoj listi" Evropske komisije su Severna Koreja, Iran, Avganistan, Bosna i Hercegovina, Irak, Laos, Sirija, Uganda, Vanuatu i Jemen, a preduzeća sa aktivnostima u tim zemljama su predmet strožih kontrola u Evropi, navodi Rojters.

"U svetlu nedavnog curenja podataka i otkrivanja pranja novca i poreskih utaja, suludo je što Panama i drugi poreski rajevi za prljavi novac još nisu na crnoj listi Komisije", izjavio je predstavnik stranke Zelenih, Sven Gigold.

Glasanje u Parlamentu poništava poslednji spisak zemalja usvojen u novembru, ali ne utiče na prethodnu "crnu listu" koja je obuhvatila sve navedene zemlje i Gvajanu. Ova latinoamerička zemlja je bila izbrisana iz novog predloga, jer je "zapušila rupe u zakonu" koje su omogućavale pranje novca, dodaje britanska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: