Dr Propast: Tramp nema osećaja

Američki ekonomista Nurijel Rubini, poznat kao Doktor Propast smatra da miks mera Donalda Trampa nije racionalan.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 19.01.2017.

18:09

Dr Propast: Tramp nema osećaja
(Foto: Getty images)

Rubini misli da će mere novoizabranog predsednika SAD da štete proizvodnji i da dovedu do gubitka radnih mesta.

Rubini, koji je profesor na Njujorškom univerzitetu, objasnio je u izjavi za CNBC na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, da će Trampovi predloženi fiskalni podsticaji i niži porezi dovesti do viših dugoročnih kamatnih stopa i daljeg jačanja dolara, što će zauzvrat, kako kaže, naškoditi proizvodnji.

"Tržište raste, ali razmislite o njegovim ekonomskim merama...Njegov osećaj za politiku nema smisla", rekao je Rubini.

"Snažan dolar će ga prisiliti da postane još više protekčionistički nastrojen i da 'zalupi vrata' globalizaciji, trgovini i migracijama".

Rast dolara na osnovu modela Federalnih rezervi dovešće u idućih godinu i po dana, tvrdi Rubini, do gubitka 400.000 radnih mesta u proizvodnji.

Bilo kakvi pokušaji Trampa da dogovori s centralnom bankom obaranje vrednosti "zelene valute", u krajnjem ishodu, po njegovoim mišljenju, neće rezultirati uspehom, pošto tržišni fundamenti podstiču rast dolara.

Dodaje da je Trampova kombinacija politike nedosledna i da ono što zna o Trampovim planovima za sada, ne samo da neće "ponovo učiniti Ameriku velikom", već će zapravo biti destruktivno.

Nasuprot tome, kako kaže, Kina jasno zna kojim putem ide - da bude broj jedan, i u tom smislu već jača svoj sporazum o slobodnoj trgovini sa liderima iz celog Pacifika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: