"Upozoravao sam - CHF krediti su za Švajcarce"

Bivši guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić izjavio je da je svojevremeno upozoravao na opasnost uzimanja kredita u švajcaraskim francima.

Svet

Izvor: Beta

Četvrtak, 19.01.2017.

15:31

Foto: B92, arhiva

Komentarišući probleme koje imaju korisnici kredita u švajcarskim francima, Jelašić je podsetio da je kao guverner upozoravao da su krediti u "švajcarcima" za švajcarske građane a ne za gradjane centralne i istočne Evrope.

"Završio sam 2011. u Erste banci u Mađarskoj u kojoj je suma kredita u švajcarskoj valuti četiri i po puta veća nego u Srbiji, a u celoj zemlji 18 puta veća. Problem je rešen na bolan način uz veliki gubitak banaka", kazao je Jelašić.

Dodao je da su u Mađarskoj država i banke podelile teret otplate tih kredita, ali da to nije bilo na obostrano zadovoljstvo.

Jelašić je kazao da je za razliku od pre tri godine, kada je u Mađarskoj oko 60 ili 70 odsto kredita, pre svega hipotekarnih, bilo u "švajcarcima", trenutno izloženost mađarskih građana stranoj valutu manja od dva miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

15 h

Podeli: