Tramp pretio, Hjundai i GM već menjaju plan

Pretnje novoizabranog američkog predsednika Donalda Trumpa da će uvesti visoke carine automobilskim proizvođačima koji proizvode u Meksiku daje već rezultate.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 18.01.2017.

14:58

Tramp pretio, Hjundai i GM već menjaju plan
Foto: Getty images

Do sada su najavljene investicije u SAD od gotovo 16 milijardi dolara.

Poslednje u nizu kompanija koje su odlučile da se "nije pametno s rogatim bosti" su korejski Hjundai kao i američki Dženeral Motors (GM).

Korejska kompanija najavila je u utorak da u sledećih pet godina namerava za 50 odsto da uveća investicije na američkom tlu na 3,1 milijardu dolara.

Za taj će se novac osavremeniti Hjundaijeva fabrika u Alabami, kao i Kijin pogon u Džordžiji. Osim toga, plan uključuje veća ulaganja u istraživanje autonomnih vozila, kao i ostalih "budućih tehnologija", prenosi Rojters.

Iz Hjundija su poručili kako investicioni plan uključuje i mogućnost izgradnje nove fabrike u SAD-u. Ta bi fabrika proizvodila isključivo skuplje modele. Čung Jin-haeng, predsednik grupe koju uz Hjundai čini i Kia, opovrgnuo je teze da je investicioni plan podstaknut Trumpovim pretnjama o carini od 35 odsto za automobile koji se proizvode u Meksiku i uvoze u Ameriku.

Međutim, prvi čovek Hjundaija naglasio je kako se kompanija nada poboljšanoj potražnji za automobilima tokom mandata novog američkog predsednika s obzirom na njegova obećanja o otvaranju novih radnih mesta.

"Moramo ostati posvećeni američkom tržištu - strateški važnom tržištu za naš globalni uspeh", izjavio je Čung okupljenim novinarima u Seulu. Odluka o izgradnji nove fabrike zavisiće o potražnji, naglasili su iz korejskog proizvođača.

Što se tiče njihovog "istočnog greha" u Trumpovim očima, Kia je lanjskog maja započela proizvodnju u svojoj meksičkoj fabrici. Vremenom bi iz tog pogona trebalo da izlazi 400.000 vozila godišnje.

S druge strane, Dženeral Motors (GM) je objavio planove o ulaganju oko milijardu dolara u svoje fabrike u SAD-u.

Baš kao i u Hjundaijevom slučaju, taj najveći američki proizvođač automobila odluku je doneo iz poslovnih, a ne političkih razloga, kazao je izvor koji je želeo da ostane anoniman.

Ulaganje će pomoći Dženeral Motorsu da stvori ili zadrži više od 1.000 radnih mesta, a kompanija planira da pojača i druge napore za zapošljavanje u SAD-u, uključujući zapošljavanje novih inženjera, dodaje izvor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: