"Izgubićemo stotine hiljada radnika zbog Trampa"

Direktorka MMF-a Kristin Lagard pozvala je na bolju preraspodelu bogatstva kako bi se odgovorilo na uspon populizma širom sveta.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 18.01.2017.

13:29

Foto: Tanjug, AP

Istovremeno, milijarder Rej Dalio predvideo je mogući kraj globalizacije, izveštava njujorška agencija "Blumberg".

"Kreatori politika zaista moraju da promisle i da vide šta treba da urade kako bi se pozabavili nezadovoljstvom javnosti", izjavila je Lagard na panelu na početku drugog dana rada Svetskog ekonomskog foruma (WEF) u Davosu.

To, kako je istakla, podrazumeva fiskalne i strukturne reforme, kao i efikasne monetarne mere.

"Međutim, neophodno je da one budu sveobuhvatne do najsitnijih detalja, da budu regionalne, da budu fokusirane na ono što će ljudi dobiti iz toga", poručila je Lagard na panelu pod nazivom "Isceđeni i ljuti: kako rešiti krizu srednje klase?".

Na panelu je učestvovao i bivši američki ministar finansija Lorens Samers koji je kritikovao Donalda Trampa, dok je Rej Dalio, osnivač hedž fonda "Bridžvoter asosiejts", govorio u nešto pesimističnijem tonu od Lagardove.

"Želim da budem jasan i glasan - populizam me plaši. Možda smo trenutno na tački kada se globalizacija završava, a provincijalizacija i nacionalizam uzimaju zamajac", rekao je on.

Istvoremeno, Samers je poručio da je populizam uvek kontraproduktivan za one koji tvrde da pomaže.

On je, kako prenosi agencija AP, upozorio da će pretnje Donalda Trampa kompanijama koje koriste Meksiko kao proizvodnu bazu biti kontraproduktivna i da će to dovesti do gubitka više stotina hiljada radnih mesta u SAD.

Italijanski ministar finansija Pjer Karlo Padoan je na panelu rekao da Bregzit i Tramp predstavljaju izazov za evropske kreatore politika.

"Oni imaju viziju, a mi nemamo viziju u Evropi, nemamo viziju koja je komparativna u smislu moćne poruke. Žao mi je što sam pesimista, ali je tako", kazao je Padoan.

Odlazeći potpredsednik SAD Džozef Bajden je istakao da će "progresivni poreski sistem", u okviru kog svi plaćaju jednak udeo, pomoći rešavanju krize.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: