Cene već skočile 40 odsto, biće mnogo gore

Loše vreme u Italiji i Španiji verovatno će dovesti do značajnog povećanja cena povrća širom severne Evrope, kazali su dobavljači hrane i supermarketi.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 18.01.2017.

11:30

Cene već skočile 40 odsto, biće mnogo gore
Foto: Thinkstock

Jedan dobavljač je rekao da će do povećanja cena dovesti kombinacija poplava, hladnog vremena i "savršenih oluja" što će itekako uticati na useve.

"Tikvice i salata će verovatno biti mnogo više skupa", rekao je jedan dobavljač.

Loši uslovi za sadnju takođe mogu da utiču na cene na kraju godine.

"Poplave u jugoistočnoj regiji Španije Murcia u kombinaciji s hladnim vremenom u Italiji, mnogo će značiti za ratarsku kulturu, kao što su zelena salata i brokoli”, izjavio je za BBC izvršni direktor marketinške kompanije za proizvodnju hrane.

Paprike i patlidžan će takođe biti pogođeni vremenskim neprilikama. Navedeno područje Španije se susreće se najtežim periodom i velikim padavinama u poslednjih 30 godina, a procenjuje se da se upravo sa ovog područja snabdeva blizu 80 odsto Evrope sa svežim proizvodima tokom zimskih meseci.

"Situacija je toliko loša da su neki dobavljači povrća primorani da uvoze salatu iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD), što je do sad bilo nečuveno", rekao je ovaj director.

On je rekao da su nedavne hladnoće značile da Italija takođe uvozi, iako obično u ovo doba godine izvozi povrće. Posebno je zabrinjavajuće stanje na području severne Evrope poput Velike Britanije, koja je čak i pre nestašice uvozila 50 odsto povrća i 90 odsto voća.

Stručnjaci ocenjuju da su cene povrća već porasle između 25 i 40 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: