Bivši guverner NBS ima važan savet za Srbiju

Bivši guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić rekao je kao "jako pozitivno" smanjenje budžetskog deficita u Srbiji.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 18.01.2017.

10:49

Bivši guverner NBS ima važan savet za Srbiju
Foto: B92, arhiva

Jelašić je kazao i da bi bilo dobro da se država više zadužuje u dinarima, iako je to skuplje.

"Nažalost, pokazalo se da je najveći devizni spekulant država koja se jako često zaduživala u dolarima, navodno što je to jeftinije", rekao je Jelašić novinarima na marginama Juromani konferencije u Beču.

Kako je kazao, "od svakog domaćinstva smo očekivali da se hedžuje (zaštiti) na neki način a država se najmanje hedžovala".

"Javni dug Srbije trenutno zavisi od kursa dolara i zato Srbija treba da se hedžuje od deviznog rizika", smatra Jelašić.

Bivši guverner NBS je rekao da ga, kada je reč o ekonomskoj situaciji i monetarnoj politici u Srbiji, raduje što se u suštini stanje nije mnogo promenilo od vremena kada je on bio na čelu centralne banke (od 2004. do 2010 godine).

"NBS se trudi da ne bude prevelikih dnevnih oscilacija. Isto tako pokušava da usmerava da se ljudi više zadužuju u dinarima, pokušava da čini dinarske depozite atraktivinijim, raduje me što se nije mnogo promenilo kako se vodi monetarna politika", kazao je Jelašić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: