Velika svađa: Šta će ova vozila na auto-putu?

Od početka ove godine na pojedinim nemačkim putevima smeju da saobraćaju tzv. gigalajneri – kamioni znatno duži od dosadašnjih.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 18.01.2017.

10:35

Velika svađa: Šta će ova vozila na auto-putu?
Foto: Thinkstock

Ministarstvo saobraćaja hvali gigalajnere, ali oni imaju i brojne kritičare.

„Dugački kamioni su praktični“, rekao je nemački ministar saobraćaja Aleksander Dobrint. „Oni su sigurni, štede gorivo, a ne prouzrokuju ni premeštanje saobraćaja na ulice, niti jače opterećenje naše infrastrukture.“ Prema mišljenju ministra, tzv. gigalajneri, odnosno kamioni znatno duži od dosadašnjih, imaju još prednosti: „Dva dugačka kamiona mogu da zamene tri obična. A manji broj vozila znači i manje štetnih izduvnih gasova.“

To mišljenje, međutim, ne dele svi članovi nemačke vlade. „Posledice upotrebe gigalajnera, njihov uticaj na okolinu, kao i na železnički saobraćaj još uvek nisu dovoljno istražene“, izjavio je državni sekretar u saveznom Ministarstvu za zaštitu životne sredine Johen Flasbart za nemačku novinsku agenciju dpa. „Na taj način Ministarstvo saobraćaja stvara situaciju koja nije u skladu s pravom Evropske unije.“

Duži, ali i efikasniji

Takvi kamioni mogu da budu dugački i do 25,25 metara – 6,5 metara više nego do sada. Trenutno tri tipa gigalajnera smeju da saobraćaju na određenim putevima ukupne dužine 11.600 kilometara. Još dva tipa vozila u fazi su testiranja.

Istraživanje Saveznog ureda za drumski saobraćaj (BASt) pokazala su da korišćenje dužih kamiona može da donese uštedu i do 25 odsto goriva, kao i da ne opterećuje dodatno postojeću infrastrukturu.

„Jasno je da se smanjuje emisija štetnih gasova kada su umesto tri, potrebne samo dve vožnje“, kaže Jens Hilgenberg, stručnjak za transport u Savezu za zaštitu prirodne sredine (BUND). „Ali zbog te uštede, mnogi će teretni prevoz da prebace sa železničkih pruga na puteve.“

Prema Hilgenbergovom mišljenju, pojedini putevi nisu uopšte pogodne za gigalajnere: „Sigurno je da će neki izlazi na auto-puteve morati da budu prošireni.“ Osim toga, on upozorava da su delovi autoputeva povremeno blokirani zbog čega nastaju gužve, a to će dovesti do novih problema: „Onaj ko zna šta je logistiku, zna i da vozači kamiona ne čekaju u gužvi, već silaze na lokalne puteve i voze kroz sela, čak i ako je to zabranjeno. To će se neminovno dogoditi.“

Savez za železnicu: više, a ne manje kamiona

I udruženje Savez za železnicu kritikuje ideju o puštanju u saobraćaj dugačkih kamiona i čak razmišlja o pravnim koracima protiv te odluke. To udruženje procenjuje da će zbog toga putevim svakodnevno da bude i do 7.000 kamiona više.

Odgovarajući na prigovore Johena Flasbarta, Ministarstvo saobraćaja je DW-u pisanim putem saopštilo da su se pet godina obavljala ispitivanja koja su „naučno dokumentovana i transparentno objavljena“, te da je i Ministarstvo za zaštitu životne sredine učestvovalo u donošenju te odluke.

„Ministarstvo za zaštitu životne sredine načelno je podržalo te smernice“, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja. Ono je takođe navelo da su postojali prigovori jedino na način dodele licenci za određeni tip gigalajnera.

SPD: „Glupost“

Kirsten Liman, predstavnica nemačkih socijaldemokrata (SPD) zadužena za politiku saobraćaja, nazvala je prigovore BUND-a i Saveza za železnicu „glupošću“. Ona je istakla da su testiranja koja je sproveo BASt pokazala da nova pravila neće potisnuti železnicu s tržišta. „To su dve potpuno različite vrste tereta“, izjavila je Liman za DW. „Dugački kamioni su potrebni kada se želi da se preveze robu velikog volumena, a relativno male težine – recimo veš-mašine.“ Zbog malog broja proizvoda za prevoz, železnica će reći da im se taj transport ne bi isplatio, uverena je Kirsten Liman.

Ona je ipak priznala da Ministarstvo saobraćaja nije bilo otvoreno za razmatranje problema koje mogu da prouzrokuju gigalajneri. Tako je izvešćtaj BASt-a pokazao da postoje problemi kod kružnih tokova ili prelaska iz jedne trake u drugu. Osim toga, upozorava Kirsten Liman, neophodno je obezbediti dovoljan broj odmorišta sa velikim parkiralištima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: