Predsednik Moldavije kod Putina: Raskidamo s EU

Novi predsednik Moldavije Igor Dodon izjavio je da će njegova vlada poništiti trgovinski sporazum sa EU, ako na izborima 2018. godine dobije podršku birača.

Svet

Izvor: Beta

Utorak, 17.01.2017.

18:58

Predsednik Moldavije kod Putina: Raskidamo s EU
(Foto: Thinkstock.com)

Dodon je u prvoj zvaničnoj poseti Rusiji tokom koje će pokušati da obnovi strateške veze s Moskvom, prenosi agencija AP.

Moldavski predsednik koji je pobedio na izborima u novembru, obećao je da će obnoviti trgovinske i političke veze s Moskvom, koje su oslabile kada je Moldavija potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU. Moskva je tada zabranila uvoz voća, povrća i vina iz Moldavije.

Moldavski predsednik je rekao da njegova zemlja "nema ništa" od sporazuma sa EU, a gubi unosno rusko tržište.

Dodon je kazao posle sastanka s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom da Moldavija "neće ponavljati greške iz prošlosti" i da će raditi na stvaranju bližih veza sa Rusijom.

Kako je naveo, Moldavija je spremna da ima posmatrački status u ekonomskom savezništvu koje predvodi Rusija.

Putin je zahvalio Dodonu na hrabrosti koju je pokazao tokom posete otcepljenoj moldavskoj oblasti Pridnjestrovlja, navodeći da tamošnje ruske trupe mogu da budu garant rešenja.

Moldavija, pretežno poljoprivredna zemlja sa 3,5 miliona stanovnika, između Ukrajine i Rumunije, izvozi svoje proizvode mahom u EU. Više od 50 posto moldavske robe prošle godine je izvezeno u EU, najviše u Rumuniju, ali Rusija je najveće tržište za moldavske radnike. Oko 500.000 Moldavaca radi u Rusiji, mahom u građevinarstvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: