Davos bez Trampa kao Hamlet bez princa

Hamlet koji nema princa. Tako Davos izgleda ove godine bez Donalda Trampa, piše Gardijan.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 17.01.2017.

12:49

Davos bez Trampa kao Hamlet bez princa
(Foto: Getty images)

Uobičajeni karavan poslovnih lidera, akademaca, ekonomista, novinara, selebritija... krenuo je na Alpe na godišnje januarsko okupljanje. Ali ipak svi pričaju o čoveku koji 3.000 milja daleko čeka svoju inauguraciju u Vašingtonu, piše novinar Gardijana koji je trnutno u Davosu.

Istraživanja kompanije PvC pokazalo je da su kompanije širom sveta zabrinute zbog Trampove retorike. Ali njegov uticaj može da se oseti i na druge načine. Očigledno je da postoji potreba u Davosu da se priča o tome kako bi globalizacija trebalo da radi za sve.

Ovo nije novo, piše Gardijan, jer je osnivač Svetskog ekonomskog foruma još 1996. godine upozorio da je globalizacija ušla u kritičnu fazu. I čini se da to upozorenje niko nije poslušao. Nije bilo pokušaja da se uradi tako da globalizacija bude u korist svih.

Tražile su se zemlje gde je jeftinija radna snaga i pemeštala se proizvodnja, ove druge ostajale su da trunu. Veliki je jaz između bogatih i siromašnih.

Značajno je da je Si Điping prvi kineski premijer koji prisustvuje Davosu i da je jasno da, za razliku od Trampam, on ne planira da beži od međunarodnih obaveza, piše list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

10 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: