"Investitori vole naše obveznice, jasno im je"

Srpske obveznice atraktivne su za investitore, jer je i njima jasno da je odnos između prinosa i rizika na tim hartijama veoma dobar, kaže Dušan Vujović.

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 17.01.2017.

11:42

Foto: Tanjug

“Rizik trajno pada, a prinos je dobar”, konstatovao je srpski ministar finansija govoreći na konferenciji Juromani u Beču o obveznicama.

Vujović je rekao da država ove godine planira da se zaduži 6,8 milijardi evra, a svega 600 miliona bić potrebno za pokrivanje budžetskog deficita, dok je ostatak namenjen refinansiranju postojećih dugova.

Ministar je precizirao da od ukupno 6,8 milijardi evra koliko je potrebno, veci deo, odnosno 6,2 milijarde, planirane su za refinansiranje. Od tog iznosa, planirano je da 4,7 milijarde bude prikupljeno sa domaceg tržišta hartija od vrednosti.

“I tu planiramo da prikupimo 3,5 milijarde u dinarskim hartijama, a 1,6 milijardi u evrima, jer srpski investitori vole da kupuju hartije u evrima na domacem tržištu”, rekao je on.

Vujović je naglasio i da to nije konačno, jer je država prošle godine planirala da će joj biti potrebno da se zaduži pet milijardi evra, ali je zbog odličnih fiskalnih rezultata, bolje naplate poreza i manjih troškova, potreban iznos za zaduživanje bio manji.

“Zbog odličnih rezultata smo četiri milijarde pozajmili u obveznicama, ispalo je da nam je potrebno milijardu evra manje, jer nismo imali deficit republičkog budžeta. Tako smo od dobrih fiskalnih rezultata imali korist i nismo morali da se zadužujemo”, konstatovao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: