Kaplje li kaplje - kupuju i ne pitaju

Katarski investicioni državni fond QIA raspolaže s toliko novca da uzima sve što valja, nezavisno od delatnosti.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 17.01.2017.

09:52

Kaplje li kaplje - kupuju i ne pitaju
Foto: Thinkstock

S površinom kao hrvatska Slavonija, Katar, državica na Arapskom poluostrvu, efikasna je u oplođenju zarade od tečnog prirodnog gasa (LNG), čiji je najveći svetski izvoznik.

Kupuje akcije svetskih kompanija, pritom se i ne opterećujući poreklom kompanije i vrstom njene delatnosti. Ide sve što može povratiti investiciju, a za kupovinu je ovlašćen državni fond Qatar Investment Authority (QIA).

Osnovan 2005., upravlja "masom" od 335 milijardi dolara, po čemu je 9. u veličini bogatstva, prema Sovereign Wealth Fund institutu, koji od 2007. "meri" bogatstvo državnih fondova. Iako je QIA u 2015. i 2016. zbog pada cena nafte ponešto smanjio apetite, poslednja dva meseca opet je iskazao "glad" za investiranjem, a što je Bloombergu bio povod da utvrdi gde sve Katarci imaju udio.

Krajem 2016. tako je QIA uložio u najvećeg turskog proizvođača peradi, u ruskog državnoga naftnog diva Rosneft PJSC (deo najveće privatizacije u Rusiji uopšte) te britansku gasnu kompaniju National Grid Plc. Ima udeo i u najvećem evropskom proizvođaču automobila, nemačkom Volkswagenu, britanskoj banci Barclays Plc i švajcarskoj Credit Suisse, kao i najvećem nemačkom bankaru Deutsche Banku.

Katarci imaju i petinu najvećeg evropskog aerodroma, londonskog Heathrowa i isto toliko u britanskom avioholdingu IAG AS, vlasniku British Airwaysa. Najveći su deoničari britanskog lanca trgovina Sainsbury's, a drže i francusku fudbalsku ikonu PSG.

Direktor kluba je i direktor katarske TV Al Jazeera Sports. QIA ima i celu italijansku luksuznu modnu kuću Valentino Fashion Group i deo najvećeg evropskog lanca trgovina, španskog El Corte Inglesa. Fond dobija novoga čelnika, s ciljem da bude upućen u sve transakcije, što dosadašnji nisu mogli. On je Ahmed Al-Rumaihi, bivši katarski diplomat u SAD-u.

Ali, nije fond isključivi kupac već ima niz "fondova-ćerki", za određene sektore. U sportu je to, na primer, QSI, a u industriji zabave BeIn Media Group koja je preuzimanjem kalifornijske filmske kompanije Miramax izvela i "desant" u SAD-u, nakon što je QIA gotovo "pokorio" Evropu. Otvaranjem kancelarije u New Yorku QIA je najavio da će u Ameriku do 2020. uložiti 35 milijardi dolara kako bi "diverzifikovao naftne holdinge". Već lani je bio četvrti najveći ulagač u američke poslovne prostore, najviše u Velikoj jabuci (npr. 10 odsto kompanije koja upravlja Empire State Buildingom) i Los Angelesu.

Kako na to gleda novi "bos", predsednik Donald Tramp? U njegovom susedstvu u NY, QIA poseduje i 13% draguljarnice Tiffany&Co. I u Aziji je katarski novac sve draži gost - kroz šest godina QIA bi širom kontinenta trebao uložiti 20 milijardi dolara - na meti su singapurske nekretnine, honkonška struja, kineska trgovine... Što će tek biti u Katru, koji je 2022. domaćin SP-a u nogometu...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: