Sunovrat sveta - osmorica imaju kao pola planete

Jaz između super bogatih i siromašnih veći je nego što se mislilo, a samo osam najbogatijih poseduje koliko i 3,6 milijardi ljudi - polovina svetske populacije.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.01.2017.

14:31

Sunovrat sveta - osmorica imaju kao pola planete
Foto: Thinkstock

To je pokazalo istraživanje humanitarne organizacije Oksfam sa sedištem u Oksfordu.

Predstavljajući izveštaj uoči skupa svetske političke i poslovne elite u švajcarskom skijalištu Davosu, organizacija za borbu protiv siromaštva navela je da je razlika između siromašnih i bogatih mnogo veća nego pre samo godinu dana i apelovala na lidere da preuzmu mere koje bi prekinule ovaj trend.

Oksfam je prošle godine saopštio da su 62 najbogatije osobe na svetu jednako bogate kao i siromašnija polovina svetske populacije.

U novom izveštaju taj broj je pao na samo osmoricu najbogatijih, navodi nevladina organizacija koja se poziva na podatke objavljene u godišnjoj Forbsovoj listi iz marta prošle godine.

Osnivač korporacije Majkrosoft Bil Gejts najbogatiji je sa 75 milijardi dolara, a drugi je Amansio Ortega, osnivač Zare i vlasnik Inditexa.

Slede najveći deoničar Berkšir Hetaveja Voren Bafet, meksički milijarder koji se bavi telekomunikacijama Karlos Slim, osnivač Amazona Džef Bezos, osnivač Fejsbuka Mark Zakerberg, Leri Elison iz Orakla i bivši gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg.

U Davosu u utorak počinje 47. ekonomski forum, na kojem se očekuje učešće oko 3.000 političkih i ekonomskih lidera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: