Tramp BMW-u: Gradite u SAD ili ću vas odrati

Novoizabrani američki predsednik Donald Tramp upozorio je da će nemačkom auto-gigantu uvesti enormni porez na automobile iz njihove fabrike u Meksiku.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.01.2017.

10:49

Tramp BMW-u: Gradite u SAD ili ću vas odrati
Foto: Gettyimages

Tramp je u razgovoru za Bild kazao kako nemačkom BMW-u namerava da uvede carinu od 35 odsto na sva vozila koja bi se proizvodila u novoj fabrici u Meksiku i potom izvozila na američko tržište.

Tramp je u intervjuu kazao da želi da bavarski proizvođač luksuznih vozila novu fabriku gradi u SAD jer bi to, po njemu, bilo mnogo bolje za tu kompaniju.

BMW-ova predstavnica za medije istakla je kako će se u BMW-ovoj fabrici u mestu San Luis Potosi od 2019. proizvoditi BMW serije 3, a vozila će biti namenjena svetskom tržištu. Meksičko postrojenje predstavljalo bi dodatno povećanje kapaciteta za proizvodnju te serije, uz već dva postojeća u Nemačkoj i Kini.

Tramp je za Bild pohvalio kvalitet nemačke auto-industrije, rekavši kako su vozila Mercedesa česta na ulicama Njujorka, da bi potom ukazao na nedostatak reciprociteta.

Rekao je, naime, da Nemci ne kupuju ševrolete po istoj stopi po kojoj Amerikanci kupuju nemačke automobile, nazvavši pritom poslovne odnose nepoštenom jednosmernom ulicom. Naveo je i kako se zalaže za slobodnu trgovinu, ali ne po svaku cenu.

Portparolka BMW-a istakla je, na upit novinara, kako je BMW snažno prisutan u SAD, gde direktno i posredno zapošljava skoro 70.000 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: