Vraća se nada - Japan ponovo hvata zalet

Japanski proizvodni sektor porastao je u decembru 2016. najbržim tempom u godinu dana zahvaljujući rastu narudžbina.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 15.01.2017.

16:53

Vraća se nada - Japan ponovo hvata zalet
Foto: Thinkstock

To su ohrabrujući signali o mogućem vraćanju zamajca posustale ekonomije, pokazuju objavljeno privatno istraživanje.

Konačni indeks menadžera nabavke proizvodnog sektora (PMI), koji su uradile istraživačke kompanije Market i Nikei Japan, porastao je na 52,4 poena u decembru na sezonski prilagođenoj osnovi, što je više od preliminarnog pokazatelja od 51,9 poena, kao i od novembarskog rezultata od 51,3 poena, izveštava agencija Rojters.

Indeks je četvrti mesec zaredom ostao iznad praga od 50 bodova koji razdvaja rast od pada, pokazujući da industrijska aktivnost raste najbržim tempom od decembra 2015.

Konačni indeks novih narudžbina, koji meri domaću i inostranu tražnju, porastao je u decembru na najviši nivo za godinu dana, na 53,2 poena, u odnosu na preliminarnih 52,8 poena i 51,1 bod prethodnog meseca.

Skok potražnje većim delom potiče iz domaćih redova, iako su ispitanici takođe prijavili rast prodaje u Evropi, Kini i Severnoj Americi.

Japanski izvoz, industrijska proizvodnja i potrošnja stanovništva nedavno su pokazali znake oporavka, ulivajući nadu političarima koji se bore za izvlačenje ekonomije iz stagnacije, dodaje britanska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

14 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: