EZ protiv Srbije: Ne može ruski gas samo u Srbiju

Energetska zajednica pokrenula je preliminarni postupak protiv Srbije zbog odredbe sporazuma s Rusijom o isporukama gasa kojom se može narušiti konkurencija.

Svet

Izvor: B92

Petak, 13.01.2017.

14:19

EZ protiv Srbije: Ne može ruski gas samo u Srbiju
Foto: Thinkstock

Kako se navodi u saopštenju, spornom odredbom iz sporazuma iz 2012. godine predviđeno je da je prirodni gas namenjen isključivo tržištu Srbije.

"Sekretarijat je preliminarno zaključio da član 4 (stav 3) Sporazuma predstavlja klauzulu o destinaciji" i da se time prema uspostavljenoj pravnoj praksi krši član 18 Sporazuma o energetskoj zajednici u kojem su definisane obaveze o konkurenciji.

Ratifikovanjem Sporazuma o isporukama prirodnog gasa iz Ruske Federacije u Republiku Srbiju iz 2012. godine Srbija je sprečila primenu tog člana Ugovora o energetskoj zajednici i time prekršila svoje obaveze.

Sporazumom je predviđena isporuka najviše pet milijardi kubnih metara gasa godišnje u periodu 2012-2021, a u trećem stavu člana 4, koji Energetska zajednica posebno pominje, navodi se da je "prirodni gas koji se isporučuje u Republiku Srbiju na osnovu ovog sporazuma namenjen za korišćenje na tržištu Republike Srbije".

U saopštenju na sajtu Energetske zajednice navodi se da je Sekretarijat te organizacije 12. januara Srbiji poslao otvoreno pismo i time pokrenuo preliminarnu proceduru, a Srbija ima dva meseca da reaguje na navode o neusklađenosti sa propisima Energetske zajednice i time Sekretarijatu omogući da u potpunosti stekne uvid o ovom slučaju.

Srbija i druge zemlje regiona se u okviru Energetske zajednice postepeno prilagođavaju energetskim propisima EU i povezuju tržišta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

20 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

5 h

Podeli: