Nije bilo ovako od krize a Tramp tek dolazi

Kineski izvoz je u 2016. pao drugu godinu zaredom, pošto su isporuke smanjene zbog posrtanja globalne tražnje i straha od mogućeg trgovinskog rata sa SAD.

Svet

Izvor: Tanjug

Petak, 13.01.2017.

11:04

Nije bilo ovako od krize a Tramp tek dolazi
Foto: Thinkstock

Kineski izvoz je u 2016. godini potonuo za 7,7 odsto, a uvoz za 5,5 odsto, što je druga godina zaredom da se eksport smanjuje i najveći pad od globalne finansijske krize 2009. godine, prenosi agencija Rojters.

Samo u decembru, kineski izvoz je pao više od očekivanog, za 6,1 odsto na godišnjem nivou, dok je uvoz blago nadmašio očekivanja, ostvarivši rast od 3,1 odsto.

Pred kineskom spoljnom trgovinom je i ove godine težak zadatak, naročito ukoliko inauguracija Donalda Trampa i druge velike političke promene ograniče rast kineskog izvoza zbog većih protekcionističkih mera, saopštila je kineska Carinska uprava.

"Trend antiglobalizacije postaje sve evidentniji, a Kina je najveća žrtva tog trenda. Obratićemo veliku pažnju na spoljnu trgovinsku politiku posle Trampove inauguracije za predsednika", izjavio je portparol Carine Huang Songping novinarima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: