Teške optužbe za Ferero: Nutela je kancerogena?

Kompanija Ferero pokrenula je reklamnu kampanju u pokušaju da ubedi potrošače da njihovi proizvodi, na čelu sa nutelom, nisu kancerogeni i da su bezbedni.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 11.01.2017.

19:50

Teške optužbe za Ferero: Nutela je kancerogena?
Foto: Thinkstock

Proizvođač nutele bori se protiv optužbi da palmino ulje koje koriste u njihovoj čokoladi i kremu od lešnika može da izazove rak.

U maju je evropski organ za kontrolu hrane upozorio da kontaminant koji se nalazi u jestivom obliku može da bude kancerogen. Oni su upozorili da čak i umereno konzumiranje ove supstance može da predstavlja rizik za decu, dodajući da se ni male količine ne mogu smatrati bezbednim.

Palmino ulje nalazi se u stotinama brendova ove kompanije, ali je nutela do sada izazvala najveću buru reakcija kod potrošača. Nekoliko trgovinskih lanaca u Italiji i supermarketa bojkotovali su ove proizvode zbog predostrožnosti.

Kao odgovor na ove optužbe, Ferero je pokrenuo reklamnu kampanju pokušavajući da ubedi kupce da su njihovi proizvodi bezbedni.

Ferero insistira da zadrži palmino ulje u svojim proizvodima, uprkos optužbama da ono nije bezbedno, jer kako kažu, reč je o kvalitetu, ne o ceni.

Ova supstanca se, kako su objasnili, koristi da bi se dobila glatka tekstura, koju je nemoguće postići korišćenjem drugih ulja.

“Pravljenje nutele uz pomoć drugih ulja dovelo bi do zamene originalnog proizvoda, to bi bio korak unazad“, rekao je menadžer nabavke u Fereru.

Ferero bi mogao da koristi suncokretovo ulje, ili ulje repice, ali bi to povećalo troškove pravljenja ovog proizvoda za čak 22 miliona dolara, izračunao je Rojters. U Fereru nisu potvrdili ove podatke, jer nisu bili dostupni za komentar.

Strahovi su nastali jer jedinjenje iz palminog ulja, kada se u obradi zagreva na 200 stepeni Celzijusovih, postaje štetno po bezbednost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

107 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: