Prvi pad, ruši li se Todorića carstvo?

Rejting agencija Mudis snizila je kreditni rejting hrvatskom koncernu Agrokor i njegovim obveznicama.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 09.01.2017.

11:26

Prvi pad, ruši li se Todorića carstvo?
Foto: Thinkstock

Rejting je snižen na B3 sa B2, a verovatnoća docnje u servisiranju finansijskih obaveza na B3-PD sa B1-PD, prenosi portal Seebiz.

Istovremeno, Mudis je snizio rejting vrednosnih hartija koje je izdao Agrokor, a koje dospevaju 2019. i 2020. godine, na B3 sa B2. Prognoze za budućeg rejtinga su stabilne.

Rejting je snižen zbog kombinacije slabijeg prošlogodišnjeg rezultata i visokog nivoa zaduženosti Grupe.

Agrokor je nedavno završio opsežnije refinansiranje, produživši dospeća postojećih dugova u iznosu od oko 840 miliona evra za dve do tri godine.

Sa VTB bankom (Austrija) je dogovorio produženje roka dospeća postojećeg duga od oko 340 miliona evra za približno dve do tri godine. Agrokor je time smanjio kratkoročnu zaduženost, a većina njegovih finansijskih aranžmana dospeva na naplatu od 2019. nadalje.

Očito je da će finansijski najzahtevniji period Todorićevog koncerna otpočeti upravo 2019, navodi Seebiz.

Agrokorov dug sastoji se uglavnom od obveznica i bilateralnih kreditnih aranžmana sa bankama i finansijskim institucijama. Na tri senior obveznice, vredne oko 880 miliona evra, koje dospevaju do 2020. godine, Agrokor plaća izrazito visoku kamatu od 8,875 do 9,875 posto.

Kreditni aranžmani s bankama nešto su povoljniji, a promenljive kamatne stope kreću se u rasponu od tri do 10 procenata, dodaje se u informaciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: