Puzeći rast srušio nade najveće u EU

Berlin -- Nemačka industrijska proizvodnja zabeležila je puzeći rast u novembru, pokazuju zvanični podaci.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Rezultati su podbacili u odnosu na prognoze analitičara i smanjili nade da će najveća evropska ekonomija završiti 2016. godinu sa iznenađujuće visokim rastom.

Industrijska proizvodnja u Nemačkoj porasla je u novembru za 0,4 odsto, korigovana za cenovne, sezonske i kalendarske faktore, objavila je savezna kancelarija za statistiku, Destatis, a prenosi agencija Frans pres.

Analitičari su u anketi agencije Faktset predviđali nešto robusniji rast od 0,65 odsto.

Indeks raspoloženja investitora i preduzeća u Nemačkoj beležio je u poslednjih nekoliko meseci visok nivo nakon oporavka od post-bregzitovskog šoka, što je neke posmatrače navelo da predvide berićetnu zimu za nemačku ekonomiju.

U drugom saopštenju, Destatis je izvestio da je nemački izvoz zabeležio visok skok od 3,9 odsto u novembru, prema kalendarski i sezonski prilagođenim podacima.

U saopštenju se precizira da je proizvodnja kapitalnih dobara pala u novembru za 0,1 odsto, dok su kompanije koje prave proizvode za proizvodjače i robu široke potrošnje povećale proizvodnju za 0,9 i 0,3 procenta, respektivno.

Građevinska preduzeća su zabeležila najveći rast, od 1,5 odsto.

Destatis je takođe revidirao naviše oktobarski pokazatelj prozivodnje sa 0,3 na 0,5 procenata, dodaje francuska agencija.

Prati B92 na Viberu

Vesti

strana 1 od 5037 idi na stranu