Oterali ih skandali i problemi: Mek beži iz Kine

Američki lanac brze hrane Mekdonalds će prodati kontrolni udeo svog posla u Kini i Hong Kongu za 2,08 milijardi dolara kinesko-američkom konzorcijumu.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 09.01.2017.

09:13

Oterali ih skandali i problemi: Mek beži iz Kine
Foto: Gettyimages

Konzorcijum čine kineska državna kompanija Sitik (Citic) i američki investicioni fond Karlajl grupa (Carlyle), saopšteno je.

Konzorcijum će kupiti 80-procentni udeo poslovanja, dok će Mekdonalds zadržati jednu petinu vlasništva, uz plan da sa novim partnerima otvori više od 1.500 restorana u idućih pet godina u manjim kineskim gradovima, prenosi agencija "Blumberg".

Sitik Limitid, Sitik Kapital Holdings, Karlajl grupa i Mekdolands će osnovati kompaniju koja će raditi kao franšiza poslovnog lanca u kontinentalnoj Kini i Hong Kongu u narednih 20 godina, navele su kompanije u zajedničkom saopštenju.

Sporazum je deo Mekdonaldsovog plana promene poslovanja na stranom tržištu, budući da se kompanija bori sa usporavanjem rasta u toj zemlji.

U saopštenju objavljenom na Honkoškoj berzi navedeno je da je cilj ove kupoprodaje jačanje prisustva među kineskim potrošačima "koji treba da postanu glavni pokretač kineske ekonomije u godinama koje dolaze".

Lanac hamburgera je prošle godine najavio planove za prodaju više od 2.600 svojih restorana u Kini i Hong Kongu, pošto je njegov promet bio pogođen zbog političkih napetosti vezanih za Južnokinesko more, što se odrazilo na zaradu američke firme u toj zemlji.

Poslovanje Mekdonaldsa u Kini je takođe bilo uzdrmano 2014. godine zbog skandala u vezi sa bezbednošću hrane u koji je bio upleten jedan od njegovih dobavljača mesa.

Sitik i Sitik Kapital će u novom preduzeću imati udeo od 52 odsto, Karlajl 28 posto a Mekdonalds 20 procenata, precizira se u informaciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: