Mornarica traži 355 brodova, a odakle milijarde $?

Američka mornarica predložila je da se izgradi 355 brodova, što je najveći broj od kraja hladnog rata, kako bi odgovorila na pretnje Rusije i Kine, prenosi AP.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 08.01.2017.

15:44

Mornarica traži 355 brodova, a odakle milijarde $?
(Foto: Thinkstock.com, ilustracija)

Novoizabrani predsednik SAD Donalda Trampa takođe je predlagao tokom predsedničke kampanje da se obezbedi veći broj brodova, što predstavlja podsticaj brodogradnji koja se suočava sa ograničenim budžetom.

Radnici žele da grade brodove, ali ne znaju odakle će milijarde dolara doći.

"Da li će Kongres i vlada naći taj novac, to je sve ping-pong igra", izjavio je predsednik najvećeg sindikata brodograditelja i dodao da Rusija i Kina nastavljaju da nadograđuju svoju mornaricu.

Izgradnja 355 brodova za mornaricu moglo bi da košta dodatnih pet do pet i po milijardi dolara. Analittičari se slažu da su vojne sposobnosti degradirale prethodnih godina, naročito kada se radi o ratnim brodovima, tenkovima i avionima.

Kako su ocenili, važno je naći način da se povećanje mornaričke brodogradnje unapredi, ali na fiskalno odgovoran način. Američka mornarica trenutno raspolaže sa 274 raspoređena borbena ratna broda, daleko manje nego ranije, kada je imala 308.

Mornarica je tražila dodatnih 47 brodova uključujući i nosač aviona, 16 dugačkih ratnih brodova i 18 napadačkih podmornica, brodova za podsršku, a u obrazloženju su naveli da je ta dodatna flota važna za nacionalnu bezbednost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: