Da li je ovo moguće, čak i u Indiji

Indija planira da usvoji osnovni prihod za sve građane bez obzira da li rade ili ne.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 08.01.2017.

11:27

Da li je ovo moguće, čak i u Indiji
(Foto: Getty images)

Ekonomski savetnik u tamošnjoj vladi potvrdio je da će se diskutovati o deljenju besplatnog čeka, i da bi to trebalo da bude “korak napred”.

Ukoliko se ostvari ovaj plan, Indija će se pridružiti Fincima koji su počeli sa eksperimentom.

Međutim, jedan od zagovornika ovog programa sumnja da osnovni jednak prihod može da zaživi širom Indije zvog njene “radikalne prirode”.

Indija, koja ima oko 1,3 milijarde stanovnika, beleži rast privrede, ali i oko 29, 5 odsto populacije koja živi u siromaštvu, posebno u ruralnim područijima.

Profesori ekonomije ocenili su za Biznis insajder da bi uvođenje osnovnog prihoda u toj zemlji bilo pozitivno upravo u tim siromašnim regijama zbog toga što bi ljudi mogli da steknu osećaj kontrole nad svojim novcem, što bi smanilo dug, ali i osnažilo žene, koje su u Indiji u posebno teškom položaju.

Glavni ekonomski savetnik u Indiji, Arvind Subramanian, potvrdio je da će Ekonomski savet raspravljati o ovome.

“Vlada troši mnogo novca na programe pomoći siromašnima. A zapravo ostaje nejasno da li taj novac stiže do ugroženih. Tako da mislim da je osnovni prihod bolja opcija i efikasniji način da se pomogne tim ljudima”, rekao je Subramanian, ali nije precizirao koliko bi iznosio osnovni prihod u toj zemlji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: