Nije imala plan B, nadamo se da njeni radnici jesu

Teranos nije imao rezervni plan, sad neće imati ni radnike, piše Kvarc.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 08.01.2017.

10:26

Nije imala plan B, nadamo se da njeni radnici jesu
(Foto: Getty images)

Elizabet Holms, nekada cenjena naučnica, pala je na titulu najveće prevarantkinje.

Njena kompanija Teranos sada je diskreditovana biotehnološka kompanija za koju se tvrdi da je izmislila tehnologiju za testiranje krvi. Kompanija je zvučala prilično obećavajuće – pokušala je da unese revoluciju u industriju dijagnostifikovanja bolesti preko krvi. Tvrdila je da može da ustanovi preko 240 bolesti na osnovu samo nekoliko kapi krvi iz prsta.

U jednom intervjuu za medije pre godinu dana rekla je kako njen put uspeha “nije opterećen stvarima koje ne može da uradi”, i možda najviše upečatljiva je bila rečenica kako na putu do milijardera treba izbegavati rezervne pllanove.

“Mislim da u trenutku kada napravite rezervni plan, vi priznajete da nećete uspeti”, rekla je.

Hm.

Takvo razmišljanje rezultiralo je kasnije otkazom za stotine radnika. Kompanija je ove godine objavila da poništava sve nalaze napravljane na njihovom uređaju Edison.
Holmsovu je tužio američki hedž fond Partner Fund Management koji je bio i njihov prvi investitor. Ovo je tek prva u nizu tužbi koje se očekuju, a Holmsovoj preti i zatvor.

Rekla i da će zadržati samo deo radnika koji su spremni da do kraja odvoze ovu vožnju.

“Ovo nije: “Radiću malo u ovoj kompaniji, na primer dve godine, a onda ću otići negde drugde i tako dalje i tako dalje...” Ovo je misija”, rekla je ona.

Nadamo da su radnici Teranosa imali svoje rezervne planove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: