Arapi, čujte: Nafta nas je zavela, ovo je naš DNK

Put Kraljevine je put preduzetništva, a ne nafte, kaže Fahd al Rašid, direktor projekta ekonomskog grada Kralj Abdulah.

Svet

Izvor: B92

Subota, 07.01.2017.

12:29

Arapi, čujte: Nafta nas je zavela, ovo je naš DNK
(Foto: Thinkstock.com)

Prema njegovim rečima, Saudijska Arabija je, istorijski gledano, zemlja preduzetništva. Džeda je bila trgovački centar vekovima, kaže on. Čak i Rijad je važio za stanicu gde se trguje svilom i začinima.

Šta se promenilo od uspona naftne industrije? Pita se on i kaže:

"Svakako ne preduzetnički duh zemlje, već insitucije i okruženje koje je sprečilo da to preduzetništvo cveta. Kao što sada razmišljamo kakva će nam budućnost biti bez nafte, trebalo bi da se setimo kakva nam je bila prošlost. Neki izveštaji koje čitam o preduzetništvu u 2016. naše Kraljevine su uznemirujući. Jedino što ohrabruje jeste da imamo visok potencijal, ali smo po obrazovanosti stručnjaka u preduzetničkom liderstvu 60. od 66. ispitanih zemalja. Pokazali smo se lošim i kada je reč i donošenju propisa, istraživanju i razvoju centara za podršku preduzetništva.

To mora da se promeni. Saudijska Arabija ne može da podnese konkurentne ekonomije koje se zasnivaju upravo na subvencionisanom industrijksom sektoru. Da bismo se takmičili, moramo da povećamo i robotizaciju, a to s druge strane ne stvara radna mesta nego stvara nezaposlenost, i trebalo bi misliti kako pomiriti ta dva sveta.

Mora se poboljšati poslovno okruženje, omogućiti pristup tržištu za mala i srednja preduzeća, baš kao što se to radilo vekovima pre nafte. Mi imamo šansu da promenimo ovo stanje. Saudijci, u proseku, počinju svoj biznis sa 26. Ne moramo da teramo mlade da budu preduzetnici, setimo se, to je u njihovoj DNK.

Moramo samo da ih osposobimo, damo im plate i izvedemo na put.

Vlada je u svojoj viziji do 2030. obećala da će preduzeti konkretne korake da se ekonomija poboljša. Već je mnogo toga i krenulo da se radi. Postoji ogroman potencijal u generacijama koje dolaze. Potencijal koji je možda zaboravljen. Ako inspirišemo njih, kao što sam ja inspirisan, onda 2017. može biti prvi korak ka boljoj budućnosti Saudijske Arabije”, zaključuje ovaj direktor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: