Naftaši, ovo nije najgore - nafta pada na 10 $

Cene nafte bi mogle da padnu na čak 10 dolara za barel u roku od deset godina, kao posledica talasa "energetskih cunamija".

Svet

Izvor: Tanjug

Subota, 07.01.2017.

09:00

Naftaši, ovo nije najgore - nafta pada na 10 $
(Foto: Thinkstock.com)

To ocenjuje šef za inovacije francuske energetske kompanije "Anži", Tijeri Leperk.

Pritisak na naftu će, kako je rekao u intervjuu za "Blumberg", izvršiti niži troškovi proizvodnje solarne energije, rast prodaje električnih vozila, ekspanzija "pametnih" zgrada i jeftin vodonik.

Troškovi proizvodnje solarne energije će, prema njegovim rečima, verovatno pasti ispod 10 dolara za megavat-sat električne energije do 2025. godine na najosunčanijim mestima na svetu, čime će postati najeftiniji izvor električne energije.

Sve više automobilskih kompanija, kako kaže, nudi električna vozila dometa 500 kilometara, a pojedini gradovi zabranjuju automobile na dizel i benzin, što će se odraziti na pad tražnje za naftom, a posledično i na cene tog energenta.

Za manje od deset godina, kako dodaje, vodonik koji pretvara solarnu energiju u pogonsko gorivo će biti jeftin kao i tečni prirodni gas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

22 h

Podeli: