Neočekivani pad porudžbina, ali ipak biće rast

Industrijske porudžbine u Nemačkoj su u novembru pale, ali analitičari veruju da će najveća evropska ekonomija ostvariti oporavak na tom planu.

Svet

Izvor: B92

Petak, 06.01.2017.

13:42

Neočekivani pad porudžbina, ali ipak biće rast
Foto: Thinkstock

Prema desezoniranim podacima, industrijske porudžbine su u novembru pale za 2,5 odsto u odnosu na oktobar, saopštila je nemačka statistička kancelarija Destatis, a prenosi agencija Frans pres.

Domaće porudžbine su smanjene za 2,8 odsto, dok su strane pale za 2,3 odsto.

Porudžbine iz susednih članica evrozone su pale u većem obimu nego porudžbine iz ostatka sveta, odnosno za 2,7 odsto.

Destatis je, takođe, revidirao naviše podatke za oktobar, ukazujući na rast industrijskih porudžbina od 5,0 odsto umesto prvobitno saopštenog rasta od 4,9 odsto.

Ekonomista kompanije "IHS Markit" Hauard Arčes kaže da, uprkos novembarskom padu porudžbina, očekuje rast BDP-a Nemačke od 0,5 odsto u poslednjem tromesečju 2016. godine na kvartalnom nivou, što bi predstavljalo ubrzanje u odnosu na rast od 0,2 odsto iz trećeg kvartala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

15 h

Podeli: