Samsung preporođen - iznenadio dupliran profit

Južnokorejska elektronska kompanija Samsung procenjuje da je njen profit u kvartalu zaključno sa decembrom skoro dupliran.

Svet

Izvor: Tanjug

Petak, 06.01.2017.

11:08

Samsung preporođen - iznenadio dupliran profit
Foto: Gettyimages

Naime, visoke cene memorijskih čipova podigle su zaradu na najviši nivo za tri godine, uprkos fijasku sa povlačenjem smartfona.

Prema procenama Samsunga, profit iz poslovanja je u periodu oktobar-decembar skočio na 9.200 milijardi vona (7,8 milijardi dolara), što je za 49,8 odsto više u odnosu na isti period 2015. godine, prenosi agencija Frans pres.

Najnovija vest je prouzrokovala da akcije Samsunga porastu za 1,9 odsto.

"To je znatno iznad tržišnih očekivanja", izjavio je analitičar kompanije "HMC Investment sekjuritiz" Gred Reh za AFP.

Dobri rezultati će, prema procenama Samsunga uslediti, uprkos globalnom opozivu smartfona "Galaxy Note 7", koji je nastupio nakon što su vlasnici tog uredjaja prijavili njegovo pregrevanje, a u nekim slučajevima čak i eksploziju.

Očekuje se da će cene čipova nastaviti da rastu u narednim mesecima, a u prvom ovogodišnjem tromesečju bi, kako ocenjuju pojedini analitičari, mogle da skoče za više od 30 odsto.

Samsung predviđa i da će njegov profit iz poslovanja u čitavoj 2016. godini porasti za više od deset odsto na godišnjem nivou, na 29.200 milijardi vona.

U tri meseca zaključno sa oktobrom, Samung je zbog skandala sa povlačenjem smartfona uknjižio pad profita od 30 odsto, podseća AFP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

17 h

Podeli: