Zastrašujuće: Novi svetski poredak i nema nas

Rej Dalio želi da u njegovoj kompaniji, „teškoj“ oko 150 milijardi dolara, u sledećih pet godina roboti donose tri četvrtine svih odluka.

Svet

Izvor: Jutarnji list

Utorak, 03.01.2017.

14:25

Zastrašujuće: Novi svetski poredak i nema nas
Foto: Thinkstock

U američkom hedž fondu Bridžvota asosiejts (Bridgewater Associates), najvećem investicionom fondu te vrste na svetu, tim inženjera već skoro dve godine radi na razvoju veštačke inteligencije. Cilj im je da povećaju produktivnost tako što će roboti upravljati kompanijom, odnosno zapošljavati i otpuštati ljude.

Osnivač fonda Rej Dalio želi da stvori novi poslovni model gde će većina zaposlenih biti programeri, a odluke će donositi računari.

Tim koji tu ideju treba uvesti zove se Systemised Intelligence Lab, a vodi ga David Ferruci, računarski stručnjak koji je stvorio IBM super računar Watson, mašinu koja je 2011. pobedila ljude u igri Jeopardy!

Prvi koraci u novom načinu poslovanja već se uvode: zaposleni Bridgewatera ocenjuju se međusobno korišćnjem elektronskog sistema 'Dots', tako što se njihovi bodovi pretapaju u "sličice sportista" koje pokazuju jake i slabe strane svakog radnika.

Veštačka inteligencija odlučivala bi o zapošljavanju pravih ljudi i presuđivala u slučaju neslaganja različitih sistema. Na taj bi se način, smatraju stručnjaci, moglo sprečiti da ljudski osećaji zasmetaju poslovanju.

Računarski algoritmi sve više preuzimaju posao finansijskih mešetara.

Mark karni, guverner Banke Engleske, rekao je prošlog meseca da bi roboti mogli uzeti 15 miliona poslova u Velikoj Britaniji u nadolazećim godinama.

"Osnovni izazov je da, uz velike prednosti, svaka tehnološka revolucija nemilosrdno uništi poslove i načine života - pa time i identitete - puno pre nego što se novi pojave", citira ga Daily Mail.

Inače, glavni advokat Bridgewatera do 2013. bio je James Comey, koji je nakon toga postao direktor FBI-a. Predsednik ovog hedge fonda David McCormick navodno je na putu da postane zamenik ministra obrane u vladi novoizabranog američkog predsednika Donalda Trumpa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: