Ovo su bile najbolje i najgore valute u 2016.

Od Bregzita do Donalda Trampa i najgoreg januara ikada za američki berzanski indeks S&P 500, godina na izmaku je bila sve, samo ne mirna za investitore.

Svet

Izvor: B92

Subota, 31.12.2016.

15:22

Ovo su bile najbolje i najgore valute u 2016.
(Foto: Thinkstock.com)

Protekla godina je bila naročito loša za valutu koja nosi ime - funta, ocenjuje njujorška agencija "Blumberg".

Naime, egipatska funta je u 2016. godini zabeležila najlošije rezultate, pošto su vlasti u Kairu preduzele drastičnu meru omogućivši slobodno trgovanje funtom u nastojanju da stabilizuju ekonomiju suočenu sa nestašicom deviza i pogodjenu socijalnim nemirima.

Istovremeno, britanska funta je posle Bregzita pala i nikada nije povratila deo izgubljene vrednosti.

Sa druge strane, digitalna valuta bitkoin je ostvarila najbolje rezultate u ovoj godini, ojačavši za više od 100 odsto, jer je kontrola kapitala u nekim zemljama povećala interesovanje za alternativnim valutama.

Kada je reč o valutama koje emituju vlade i centralne banke, ruska rublja je ostvarila najbolje rezultate, jer se tržište nafte oporavilo.

Uprkos nedavnim nemirima, brazilski berzanski indeks Ibovespa je u 2016. godini zadržao lidersku poziciju, zbog očekivanja da će predsednik Mišel Temer izvući zemlju iz nagore recesije u poslednjih 100 godina i izgraditi političku stabilnost, navodi "Blumberg".

Nigerijska berza se, medju svetskim berzama, ove godine našla na samom dnu liste, pošto se procenjuje da će ekonomija te zemlje ove godine ostvariti pad BDP-a, prvi u više od 20 godina, jer kontrola kapitala odvraća strance od ulaganja u tu zemlju, a militantne grupe dižu gasovode u vazduh.

Iako je 2015. godina bila teška za sirovine, ove godine je bilo gotovo nemoguće uočiti "crveno" svetlo na ekranu. Cena prirodnog gasa je u proteklih 12 meseci porasla za više od 60 odsto, dok su se cene nafte takodje oporavile.

Kada je reč o obveznicama, venecuelanske obveznice su bile medju vodećim investicijama, što je donekle iznenadilo, imajući u vidu socijalne nemire u toj zemlji. Najgore rezultate na tom planu su zabeležile obveznice iz Mozambika, jer je ta zemlja suočena sa dužničkom krizom i rastućom inflacijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

19 h

Podeli: