Monte Paski emituje obveznice, traži spas

Posrnula italijanska banka Monte dei Paski di Sijena, za koju država priprema spasilački paket pomoći, planira da u narednoj godini emituje dužničke hartije.

Svet

Izvor: Tanjug

Petak, 30.12.2016.

17:28

Monte Paski emituje obveznice, traži spas
(Foto: Thinkstock.com)

Hartije će biti u vrednosti od 15 milijardi evra. Banka bi povratila likvidnost i podigla poverenje investitora, izvestili su danas italijanski mediji.

Prema pisanju italijanskog lista "Republika", Monte Paski će emitovati dužničke hartije u obliku obveznica i komercijalnih zapisa. Trećina duga bi trebalo da ima kratkoročno dospeće, dok bi ostatak dospevao na naplatu u roku od tri godine, dodaje taj list.

Prodaja duga biće podržana državnim garancijama koje su deo plana za jačanje likvidnosti posrnulih banaka koji je Evropska komisija produžila za šest meseci. Prema pravilima EU o državnoj pomoći, banke sa manjkom kapitala ne mogu koristiti opšte programe za pružanje podrške likvidnosti, što znači da Komisija donosi odluke od slučaja do slučaja, kao što je učinila i u slučaju Monte Paski.

Monte Paski, najstarija banka na svetu i treća po veličini u Italiji, morala je da zatraži pomoć države nakon neuspelog pokušaja prikupljanja svežeg kapitala.

Italijanska država je saopštila danas da će obezbediti 6,6 milijardi evra od ukupno 8,8 milijardi evra koliko je "težak" spasilački paket pomoći za posrnulu banku Monte dei Paski di Sijena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: