Bio je savršen plan, a onda je sve krenulo naopako

Akcije Tošibe zabeležile su rekordan pad pošto se njihova ranije najavljivana "nuklearna renesansa" u SAD pretvorila u noćnu moru, javlja Blumberg.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 28.12.2016.

10:47

Bio je savršen plan, a onda je sve krenulo naopako
Foto: Thinkstock

Vrednost Tošibinih akcija survala se 20 odsto, najviše od 1974. godine prema dostupnim podacima, na 312 jena na zatvaranju trgovanja u Tokiju, posle 12-procentnog pada u utorak.

Tošiba je saopštila da će možda morati da otpiše milijarde dolara zbog akvizicije koju je imala njena američka podružnica Vestinghaus Elektrik radi završetka dva pogona u SAD-u sa najnovijom generacijom reaktora.

Ti projekti, "Southern Co" i SCANA Corp, godinama kasne nadmašujući predviđeni budžet za više milijardi dolara.

Proširenja nuklearke "Southern" u DŽordžiji i SCANA-e u Južnoj Karolini ranije su posmatrana kao deo ponovnog rođenja američke industrije atomske energije, koja nije imala nijedan novi licencirani reaktor tokom tri decenije.

Međutim, posrtanje tih projekata, posle nuklearne katastrofe u Fukušimi i poplava jeftinog prirodnog gasa koji je oborio cene struje u SAD-u, učinili su nove reaktore vrlo skupom i rizičnom investicijom.

"Ovo je samo još jedan podsetnik kako je teško predvideti koliko će novi projekti koštati", izjavio je za Blumberg Kit Konolidž, analitičar za komunalne usluge, dodajući da "to samo povećava prepreke za bilo kakav novi projekat izgradnje nuklearke u SAD".

Vestinghausova kupovina izvođača radova "CB& I Stone& Webster Inc" rezultirala je rashodima po osnovu nagodbe sa komunalnim vlastima zbog sudskih sporova vezanih za kašnjenje izgradnje i prekoračenjem troškova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: