Najavljuju: Uskoro otvaramo 9.100 radnih mesta

Više od 2.900 slovenačkih poslodavaca najavilo je otvaranje gotovo 9.100 novih radnih mesta u prvoj polovini iduće godine.

Svet

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 22.12.2016.

18:49

Najavljuju: Uskoro otvaramo 9.100 radnih mesta
Foto: Thinkstock

To je rast zapošljavanja od 1,5 procenata, pokazala je anketa koju je sproveo slovenački zavod za zapošljavanje.

Anketom su bili obuhvaćeni poslodavci koji zapošljavaju najmanje 10 radnika, odnosno koje ukupno imaju 343.000 zaposlenih, prenosi slovenačka agenicija STA.

Prema rezulatima ovog istraživanja, slovenačkim firmama je u narednih šest meseci potrebno 22.300 radnika, s tim da se deo ovog broja odnosi na popunjavanje upražnjenih radnih mesta a deo na otvaranje novih.

Najveći rast se predviđa u statističkoj kategoriji "druge poslovne aktivnosti", koja uključuje agencije za kadrove, za obezbeđenje, za čišćenje i iznajmljivanje automobila i opreme.

Optimistične su i projekcije poslodavaca u sektorima prevoza i skladištenja, ugostiteljstva, naučnih i tehničkih delatnosti, maloprodaje, informisanja i komunikacija i proizvodnji.

Nasuprot tome, smanjenje zaposlenosti očekuje se u delatnostima vodosnabdevanja i kanalizacije, prečišćavanja otpada i remedijacije životne sredine, zatim u snabdevanju električnom energijom, gasom i parom, u poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu.

Tražnja će pretežno postojati za radnicima za jednostavne poslove u proizvodnji, zatim za vozačima zglobnih vozila, prodavcima, zavarivačima, proizvođačima alata, čistačima, pomoćnim osobljem za kuhinjske poslove u hotelima i restoranima, radnicima obezbeđenja, zidarima, trgovcima i kuvarima, navodi slovenačka agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: