Iako se cena sunovratila, Katar "sipa" milijarde

Katar će uložiti do 13 milijardi dolara u velike infrastrukturne projekte iduće godine, uprkos padu prihoda od nafte izazvanom niskim cenama tog energenta.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 11.12.2016.

14:20

Iako se cena sunovratila, Katar
Foto: Thinkstock

Ministar finansija te zalivske zemlje, Ali-Šarif al-Emadi je predvideo rast bruto domaćeg proizvoda Katara od 3,4 odsto u 2017. godini, što je u skladu sa procenom Međunarodnog monetarnog fonda, i više od projektovanih 3,2 procenta u ovoj godini, prenosi agencija AFP.

"Povećanje ulaganja u mega projekte potvrđuje posvećenost države ostvarenju postavljenih ciljeva", rekao je al-Emadi učesnicima na konferenciji Juromanija (Euromoney) u Dohi.

"Očekuje se da će izdaci za nove projekte u 2017. dostići do 46 milijardi katarskih rijala (13 milijardi dolara, 12 milijardi evra)", naveo je on.

Ministar je dodao da je za organizaciju Mundijala 2022. već potrošeno gotovo 375 milijardi rijalsa (98 milijardi dolara, 95,6 milijardi evra) na veliki broj projekata.

Najveći deo investicija u narednih nekoliko godina biće u sektoru građevinarstva i saobraćaja, pošto se zemlja sprema da bude domaćin Svetskog fudbalskog prvenstva.

Generalni direktor Nacionalne banke Katara, Ali Ahmed al-Kuvari, rekao je na istoj konferenciji da će od ukupnih ulaganja u periodu od 2015. i 2018. godine, najveći udeo od 45 odsto biti u građevinarstvu, a u saobraćajnom sektoru će dostići gotovo 30 procenata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: