Junker: Kada će jedan tenk biti dovoljan?

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio je da je potrebno modernizovati odbrambene industrije u zemljama članicama EU

Svet

Izvor: B92

Subota, 10.12.2016.

15:14

Junker: Kada će jedan tenk biti dovoljan?
(Foto: Thinkstock.com)

Kako je rekao, tada bi bile efikasnije i manje zavisne od američke vojne zaštite.

Junker je rekao da su SAD, i pre pobede Donalda Trampa na predsedničkim izborima, stavile do znanja da očekuju da članice NATO u Evropi pojačaju svoju odbranu.

Kako je naveo na obeležavanju 25. godina od samita u Mastrihtu, gde su postavljeni temelji zajedničke evropske valute, najbolji način da se to postigne je standardizovanje vojne industrije.

"U Evropi imamo 174 vrste oružja. Kada će jedan jedan evropski helikopter ili jedan evropski tenk biti dovoljni", kazao je Junker.

Odbrana će biti jedna od glavnih tema na samitu EU koji se održava sledeće nedelje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

18 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: