Možda su na lošem glasu, ali ovo je novi IT raj

Belorusija, bivša država Sovjetskog saveza, poznata po proizvodnji traktora, sada želi da postane Silicijumska dolina istočne Evrope.

Svet

Izvor: B92

Subota, 10.12.2016.

13:12

Možda su na lošem glasu, ali ovo je novi IT raj
(Foto: Thinkstock.com)

Država sa populacijom 9,5 miliona ljudi, smeštena između Rusije i Poljske, ima prilično dobro obrazovano stanovništvo i relativno niske troškove rada. Samim tim, Belorusija je postala jedan od najvećih izbora za outsourcing na području IT industrije, s izvozom koji je u tom segmentu doneo ukupno 705,6 miliona dolara.

Jeftin razvoj proizvoda

Insajderi tvrde da je za dobre rezultate zaslužan Hi Tech Park, tehnološki park smešten u istočnom delu Minska, koji je podstakao uvođenje poreskih olakšica i omogućio stvaranje živahnog ekosistema. Kažu da je Hi Tech Park, uprkos otporu vladajućih struktura, uspeo da stvori okruženje koji podstiče inovacije i tehnološki razvoj.

"Razvoj proizvoda ovde je prilično jeftin", objasnio je Pjotr Ivanicki, direktor u Superhot timu, poljskoj gejmer kompaniji koja je napravila video-igru Superhot.

"Savršeno za razvoj video-igara", kaže.

U Belorusiji, koja se često naziva poslednja evropska diktatura, još uvek dominira državna ekonomija, a predsednik Aleksandar Lukašenko neguje autokratski državnički stil. Uprkos tome, država se više otvara, a Evropska unija ukinula je većinu sankcija, iako i dalje postoji zabrinutost zbog kršenja ljudskih prava

Poreske olakšice i drugi benefiti

Jedna od najuspešnijih projekata izraslih u Hi Tech Parku je Gejm strim, kompanija koja razvija vide-oigru World of Tanks, brendiranu kao Wargaming Group.

Nikolaj Nebishinets koji radi distribuciju za Wargaming u Rusiji i zemljama regiona kaže da je Hi Tech Park, zbog omogućavanja poreskih olakšica i drugih benefita, odigrao ogromnu ulogu u uspehu kompanije.

Domovina Vibera i MSQRD-a

U Hi Tech Parku nalazi se 164 kompanije sa više od 25 hiljada zaposlenih, i mesto je sa najjačom koncentracijom programera u Belorusiji. Od njih 164, 41 odsto su osnovali beloruski investitori, 35 odsto strani ulagači a 24 odsto fondovi.

Među uspešnijima je Epam Systems, globalni provajder softvera i IT usluge, Viber Media i Masquerade Technologies, ​​koji je baš nedavno svoju selfi aplikaciju nazvanu MSKRD prodao Fejsbuku.

"Bolje nam je da radimo u Belorusiji nego u drugim zemljama, jer je radna kultura i etika, kao i obrazovanje i kvalitet ljudi, na visokom nivou", objasnio je Igor Magazinik, osnivač Vibera i startapa Juno, nove aplikacije za deljenje prevoza sa kojom planira da napadne Uber.

Prednosti u odnosu na ruske programere

Ideja za park nastala je nakon što je direktor Valery Tsepkalo posetio Silicijumsku dolinu. Krajem devedesetih i početkom 2000. godine Tsepkalo je bio ambasador Belorusije u Sjedinjenim Državama i shvatio da nekako mora da zadrži talentovane ljude u sopstvenoj zemlji.

"Učinilo mi se uvredljivim da ako želite da postanete uspešni, morate otići iz Belorusije u Silicijumsku dolinu", kaže.

Prema nekima, beloruske kompanije imaju izvesnu prednost pred ruskim - od starta ciljaju na globalna tržišta i većina beloruskih programerea tečno govori engleski jezik.

Nije sve u politici

Nedavno je u Minsku održana konferencija DevGAMM, na kojoj se pojavilo 1300 učesnika iz Belorusije, Rusije, Poljske i drugih zemalja.

"Beloruska IT zajednica je jako dobra i vrlo prijateljska", izjavio je Sergej Gončar, šef tehnologije za aplikaciju MSQRD koji sada radi kao softverski inženjer u Fejsbuku.

"Zajednica je mala, no svi si međusobno pomažu i poznaju. Mislim da je klima ovde vrlo dobra. "

U Belorusiji ističu da percepcija njihove zemlje kao poslednjeg bastiona diktature u Evropi nije prepreka za ozbiljan biznis.

"Priče o uspehu i skalabilnost biznisa mnogo su važnije od politike", tvrdi Nik Vihouski, suosnivač startapa MeetnGreetMe

"Uspešne priče poput Vibera i Wargaminga služe kao inspiracija."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

22 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

7 h

Podeli: