Tramp vs. Boing: Nije Er fors, već Kina

Donald Tramp pozvao je vladu da otkaže kupovinu novog predsedničkog aviona, ali izgleda da šefove Boinga ne brine baš to.

Svet

Izvor: B92

Subota, 10.12.2016.

11:08

Tramp vs. Boing: Nije Er fors, već Kina
(Foto: Getty images)

Mnogi bivši i sadašnji rukovodioci najvećeg američkog izvoznika mnogo su više zabrinuti zbog Trampovog stava prema Kini, koje je najvažnije tržište za američku proizvodnju, prenosi CNN.

"Osetljivost pitanja Kine je prilično jasna“, rekao je jedan bivši visoki zvaničnik Boinga.

Za razliku od dugoročnih ulaganja koje boing planira u Kini, "uzbuna“ oko Er forsa nije izgleda toliko potresla kompaniju.

Boing je bio glavni adut Kine ukoliko bi Tramp ostvario svoje pretnje i uveo pozamašne carine na kineski uvoz.

To bi značilo da bi ta zemlja kupovala konkurentski Erbas, što bi značilo pad proizvodnje za Boing, dalje gubitak radnih mesta, i što je najvažnije, gubitak udela na tržištu koji bi osvojio Erbas.

Četvrtinu od 500 boingovih 737 aviona koji su prodati prošle godine, kupile su kineske avio-kompanije. Boingje najavio i otvaranju svog centra u toj azijskoj zemlji. U izveštaju kompanije prognozirano je da će Kina do 2034. godine uvećati svoju komercijalnu flotu za dodatnih 6.330 aviona, čija je vrednost 950 milijardi dolara.

Zabrinutost kod lidera Boinga je veća nakon nedavnog razgovora Trampa i predsednice Tajvana, pitaju se kakve će posledice trpeti preduzeća u SAD zbog nove politike, i kažu da bi Boing mogao najviše da izgubi.

Tvrde da kada je reč o avio-inudstriji, deluje neizvesno kakvu će politiku Tramp zagovarati.

Boingu ovo nije prvi put da se nađe u žarištu diplomatskih tenzija. Podsetimo na posao koji je izgubio u Brazilu, ali i na sankcije koje je Zapad uveo Rusiji. Takođe, Boing je izvukao deblji kraj u trgovinskom ratu SAD i EU.

"Kina je drugačiji igač“, rekao je jedan od šefova Boinga, i dodao da se nada da politika neće opet ugroziti njihov biznis.

Er fors 1 je jedan od najvidljivijih simbola SAD, primećuje britanska agencija, dok je na vebsajtu kompanije Boing navedeno da američki predsednici koriste njene avione od 1943. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: