Vlasnik Zare pod lupom - na pomolu velika prevara

Evropska komisija će razmotriti šemu koju koristi Inditeks, matična kompanija Zare, koja je tom prodavcu omogućila da izbegne najmanje 585 miliona evra poreza.

Svet

Izvor: Beta

Petak, 09.12.2016.

13:22

Vlasnik Zare pod lupom - na pomolu velika prevara
Foto: Thinkstock

Šema je razotkrivena u izveštaju grupe Zelenih iz Evropskog parlamenta, preneo je danas briselski portal Euractiv.com.

Grupa Inditeks (Inditex), koja uključuje brendove Zara, Berška (Bershka), Pul end ber (Pull & Bear), Masimo Duti (Massimo), u vlasništvu je Armansija Ortege (Armancio), drugog po bogatstvu čoveka u svetu po časopisu Forbs (Forbes).

Inditeks je, kako se navodi, koristio tehnike izbegavanja poreza na dobit tako što je porez, umesto u zemljama s višim stopama, poput Španije i Francuske, plaćao u u zemljama s nižim stopama, prvenstveno u Holandiji, Irskoj i Švajcaskoj.

Izveštaj je pokazao da je između 2011. i 2014. Španija izgubila 218 miliona evra poreza od Zare, Francuska 76 miliona, Italija 57 miliona, Nemačka 25 miliona, Britanija 22 miliona, Grčka 20 miliona, Belgija 18 miliona, a Austrija šest miliona evra.

Zeleni smatraju da poreska strategija koju koriste Zara i druge korporacije, iako je legalna, otvara "ozbiljno pitanje" da li grupa koja stoji iza Zare plaća porez tamo gde i posluje.

Evropska komisija će ispitati navode iz izveštaja, rekla je portparolka EK za finansijske usluge, poreze i carine Vanesa Mok (Vanessa Mock).

Ranije je Komisija ustanovila da su kompanije Starbaks (Starbucks), Epl (Apple) i Fijat dobijale nelegalnu državnu pomoć u vidu poreskih olakšica. Istraga se vodi o Mekdonaldsu (McDonald’s) i Amazonu.

Komisija je pozdravila izveštaj Zelenih, navodeći da će pomoći da se održi pritisak brojnih inicijativa pokrenutih od novembra 2014, kada su objavljeni podaci o povoljnim poreskim aranžmanima između Luksemburga i stotina multinacionalnih kompanija.

Od članica EU Evropska komisija i evroposlanici traže da prihvate predloženi set pravila za izračunavanje oporezivih profita kompanija u EU koja se smatraju značajnim napretkom u borbi protiv korporacijskih šema za smanjenje rashoda na porez.

Inditeks poriče da je pogrešio. Ta grupa je saopštila da je Zara platila više od 4,4 milijarde evra poreza na dobit između 2011. i 2015, po stopama u proseku između 22 i 24 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: