Velika pobeda kamiondžija: Srušeni propisi

Američki kamionski prevoznici postigli su pobedu kada su republikanski poslanici blokirali propis vlade predsednika Baraka Obame o bezbednosti.

Svet

Izvor: B92

Petak, 09.12.2016.

08:39

Velika pobeda kamiondžija: Srušeni propisi
Foto: Thinkstock

Cilj propisa bilo je skraćenje radnog vremena umornih vozača, a oni se nadaju i novim uspesima.

Američko udruženja kamionskih prevoznika zalaže se da se sledećeg meseca, kada republikanci koji vladaju u Kongresu SAD, preuzmu i kontrolu nad Belom kućom, blokiraju i zakoni saveznih država SAD koje zahtevaju dodatne pauze za odmor kamiondžija, duže od onih utvrđenih federalnim propisima.

Najnoviji uspeh prevoznika je izazvao zabrinutost među strućnjacima za bezbednost saobraćaja jer je možda na delu početak širokog ukidanja propisa o sigurnosti transporta kada više ne bude kontrole predsednika Demokrata nad republikanskim poslanicima koji su se svrstali na stranu prevoznika.

"Nažalost, u narednom sastavu Kongresa biće otvorena sezona lova na bezbednost", rekao je Džim Hol, predsedavajući Odbora za bezbednost saobraćaja u vreme Klintonove administracije.

Špediteri i neki sektori prevoza kamionima verovatno će takođe insistirati na dugo traženom povećanju maksimalno dopuštene težine tereta na kamionima na više od 45 tona i na povećanju dužine prikolica šlepera sa 8,5 na 10 metara.

"Biće problema, jer kompanije vode računa o troškovima. One ne brinu o sigurnosti, bez obzira šta kažu", rekla je stručnjak za bezbednost Džoan Klejbruk.

Republikanci su ove nedelje odbacili predlog propisa Obamine administracije da vozači kamiona moraju biti slobodni dve noći posle radne nedelje od 75 sati. Kamiondžije moraju biti slobodne 35 sati posle radne nedelje. Ali, prevoznici su imali primedbu na zahteve da u tih 35 sati budu uključene i dve noći.

Ukinut je i propis koji je sprečavao kamiondžije da voze 75 sati, imaju pauzu od 35 sati, i da iste nedelje zatim ponovo voze.

Očekuje se da će od Kongresa biti zatraženo da se bavi širokim spektrom drugih bezbednosnih problema.

Auto i tehnološka industrija, na primer, traži od Kongresa da ukine "šarenilo" zakona o bezbednosti saobraćaja koji važe u pojedinačnim državama, da se ne bi ometalo korišćenje vozila koja upravljaju sama sobom. Neki su se žalili da propisi o tome idu predaleko i da će ugušiti inovacije, ali zagovornici bezbednosti kažu da propisi još ne idu dovoljno daleko.

"Države treba da odluče o tome da li će dozvoliti automatizovana vozila na putevima", rekao je Vilijam Valas, analitičar Udruženja potrošača.

"Mi smatramo da građani tih država imaju pravo da preduzmu korake da bi im putevi bili bezbedni", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: