Vučić: Imamo najbolji grad, uverite se

Srbija je na putu ekonomskog oporavka s privrednim rastom od 2,8 procenata i čvrsto na evropskom putu, rekao je premijer Aleksandar Vučić.

Svet

Izvor: B92

Petak, 09.12.2016.

08:11

Vučić: Imamo najbolji grad, uverite se
Foto: Tanjug

"Razmišljao sam kako svoju zemlju najbolje da predstavim. Poslednjih 17 godina nismo imali nikakav rat, što je rekord. Mnogo ratova prošlo je našom teritorijom, mnogo smo ljudi izgubili", rekao je Vučić na simpozijumu "Svetski umovi" u Švajcarskoj.

"Danas smo na dobrom putu, putu ekonomskog oporavka. Bili smo na ivici ekonomskog opstanka do pre tri godine, a danas imamo suficit", istakao je Vučić na simpozijumu koji je otvorio s predsednikom Švajcarske Johanom Šnajderom Amanom.

"Ovo je treća godina kako smo u MMF aranžmanu, imamo privredni rast od 2,8 odsto, a nadamo se i boljem", istakao je premijer dodajući da je Srbija znatno napredovala i na listi uspeha privredne poslovnosti.

"Čvrsto stojimo na evropskom putu, a sledeće nedelje biće otvorena još neka poglavlja u procesu evrointegracija. Danas Srbija ima dobar poslovni ambijent za sve strane investitore. Imamo najbolji grad u regionu, otvoren za turiste iz svih zemalja. Pozivamo vas sve da dođete i da se u to uverite", istakao je Vučić.

Obraćajući se skupu, premijer Vučić govorio je i o situaciji u regionu, migrantskoj krizi, izborima u Americi, referendumu u Italiji, promenama u Bugarskoj, ekonomskoj saradnji sa Kinom i Emiratima, evropskom putu i predstojećim izborima u Srbiji, kao i dualnom obrazovanju.

"Jedna od najvažnijih stvari za mene u narednom periodu jeste reforma našeg obrazovnog sistema. Želim višše povezanosti između potreba budućeg tržišta rada i današnjeg obrazovnog procesa. Želim dualno obrazovanje u kome bi sami đaci svakodnevno stavljali na probu u poslovnoj praksi ono što čuju na studijama i bili u mogućnosti da profesorima kažu - ne, to se u praksi ne radi višše tako kako nas vi učite, radi se drugačije, bolje, jednostavnije, pogledajte i sami šta smo naučili."

"Da bi ovo bilo moguće, moramo prvo da stvorimo dovoljno jakih kompanija koje bi bile spremne da učestvuju u reformi, da ponude praksu mladima pre kraja formalnog obrazovanja", zaključio je Vučić.

Na simpozijumu „Svetski umovi“, zajednici lidera u nauci, umetnosti i ekonomiji predsednik Švajcarske je pozdravio srpskog premijera i naglasio da je Srbija značajan faktor u Evropi i zahvalio na podršci i želji srpske vlade da iskoristi iskustva iz švajcarskog obrazovnog sistema.

Šnajder Aman je rekao da su na delu digitalizacija i nova industrijska revolucija, koje će radikalno promeniti naše živote.

"Stoga, nauka i tehnologija mogu značajno da unaprede naše društvo, naročito u ekonomskom smislu", rekao je predsednik Švajcarske.

Vučić boravi u jednodnevnoj poseti Švajcarskoj, gde je danas po podne sa predsednikom Švajcarske Johanom Šnajderom Amanom otvorio simpozijum "Svetski umovi", zajednicu lidera u nauci, umetnosti i ekonomiji.

Ovogodišnji simpozijum okupio je više od 1. 000 eminentnih stručnjaka, članova zajednice "World minds", koji su na ovom skupu razmenili ideje i mišljenja u oblasti nauke, tehnologije, društva i kulture, kako bi unapredili svoja znanja i primenili novostečena iskustva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: