Turci hoće rusku rublju: Doviđenja dolaru

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan predložio je ruskom kolegi Vladimiru Putinu da Moskva i Ankara u međusobnoj trgovini koriste liru i rublju umesto dolara.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 08.12.2016.

13:50

Turci hoće rusku rublju: Doviđenja dolaru
Foto: Thinkstock

Komentarišući tu inicijativu glavni savetnik turskog predsednika Bulent Gedikli kaže za Sputnjik da se ruska i turska privreda harmonično dopunjuju i da je saradnja dveju zemalja od vitalnog značaja za ceo region.

“Računamo da ćemo postići konsenzus sa Rusijom i po spoljnopolitičkim pitanjima i težimo ka jačanju bilateralne saradnje“, ističe on.

Prema rečima Gediklija, globalna ekonomija se menja i Istok igra u njoj sve veću ulogu. U tom smislu, dobra ekonomska i politička saradnja Rusije i Ankare bi imale pozitivan efekat za region.

”Predsednik Erdogan pridaje veliki značaj razvoju odnosa sa Moskvom. Korišćenje nacionalnih valuta bi veoma brzo povećalo efikasnost međusobne trgovine i nadam se da će naše vlade uskoro potpisati odgovarajuće sporazume. Želeo bih da istaknem da kada je reč o ekonomiji, Rusija i Turska nisu konkurente, nego se dopunjuju. Turska ima ono što je potrebno Rusiji, i obrnuto. Stoga bi korišćenje lire i rublje pozitivno uticalo na razvoj saradnje u energetici, turizmu i građevinskoj industriji“, kaže Gedikli.

Ranije je predsednik poslaničke grupe prijateljstva sa Rusijom u Parlamentu Turske Redžaji Berber rekao Sputnjiku da je ideja trgovanja u nacionalnim valutama razmatrana i ranije, ali je postala posebno aktuelna upravo sada, u uslovima globalne svetske krize i naglog porasta vrednosti dolara.

“To je stvorilo određene probleme u trgovini i obračunavanje u nacionalnim valutama bi doprinelo otklanjanju“, istakao je Berber.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: