Posle sunovrata, Kina se dočepala plusa

Kineski izvoz je porastao u novembru prvi put u poslednjih devet meseci, a rast je zabeležio i uvoz u svetlu oporavka globalne i domaće tražnje.

Svet

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 08.12.2016.

10:15

Posle sunovrata, Kina se dočepala plusa
Foto: Thinkstock

Izvoz je povećan za 0,1 odsto na godišnjem nivou, na 196,8 milijardi dolara, u odnosu na oktobarski sunovrat od 7,3 procenta, pokazali su carinski podaci, prenosi agencija AP.

Uvoz je skočio u novembru za 6,7 procenata međugodišnje, na 152,2 milijarde dolara, naspram pada od 1,4 odsto u prethodnom mesecu.

I pokazatelji o uvozu i o izvozu su potukli očekivanja analitičara, koji su u anketi "Blumberga" predviđali pad uvoza za 1,9 odsto, a izvoza za 5,0 odsto, prenosi agencija Frans pres.

Spoljnotrgovinski suficit je u novembru skliznuo na 44,6 milijardi dolara, dok je suficit sa SAD-om bio 23,1 milijardu dolara, što je iznos koji bi mogao da pojača pritisak u Vašingtonu za kontrolisanje trgovine s Pekingom pod novoizabranim američkim predsednikom Donaldom Trampom, koji je pretio povećanjem carina za kinesku robu.

"Bolji podaci o trgovini Kine sa svetom odraz su rasta globalne tražnje, kao i daljeg jačanja domaće ekonomije", naveo je DŽulijan Evans-Pričard iz Kepital Ekonomiksa u komentaru.

Privredni rast u drugoj najvećoj svetskoj ekonomiji zadržao se na 6,7 odsto na godišnjem nivou u kvartalu završenom u septembru, poduprt procvatom kreditne aktivnosti i prodaje nekretnina.

Kako prenosi agencija AP, prognostičari očekuju da će rast kineskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) oslabiti pošto regulatori pooštravaju kontrolu nad odobravanjem zajmova i pokušavaju da "ohlade" pregrejane cene stambenih objekata.

Uprkos najnovijem poboljšanju spoljnotrgovinskih podataka, izvoz Kine za 11 meseci 2016. godine je manji za 7,5 odsto u odnosu na godinu pre. Prošle godine, izvoz je opao za 2,8 procenata za celu godinu, navodi američka agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: