Nova era za Putina: Stranci ušli u državni resurs

Rusija je prodala deo akcija državne naftne kompanije "Rosnjeft" za 11,3 milijardi dolara (10,5 milijardi evra), saopštio je Kremlj.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 08.12.2016.

08:11

Nova era za Putina: Stranci ušli u državni resurs
Foto: Gettyimages

Konzorcijum Glenkorna i katarskog državnog investicionog fonda kupili su 19,5 odsto ruskog naftnog giganta.

Učesnici konzorcijuma za privatizaciju "Rosnjefta" imaju jednake delove, po 50 odsto, izjavio je Sečin.

Prodaja dela akcija "Rosnjefta" je deo napora vlasti u Moskvi da privatizuju deo državne imovine, u cilju konsolidacije budžeta posle dvogodišnje recesije, navodi agencija AP.

Portparol ruskog predsednika Vladimira Putina Dmitrij Peskov opisao je sporazum kao najveći na globalnom energetskom tržištu u ovoj godini.

Putin je ocenio da je prodaja dela akcija naftne kompanije poboljšati transparentnost i koorporativno upravljanje ruskog giganta, kao i kapitalne rezerve.

Peskov je novinarima rekao da je ruski predsednik čestitao izvršnom direktoru "Rosnjefta" Igoru Sečinu na postignutom sporazumu i da je naložio naftnom gigantu da sarađuje s Ministrastvom finansija i Centralnom bankom kako bi se sprečilo da prodaja dela akcija destabilizuje rusku valutu.

Predsednik Rusije je naložio izvođenje etapnog konvertovanja u rublje sredstava od privatizacije.

"Predsednik je naveo da će narednih dana u zemlju stići značajan obim valute i kako bi se izbeglo kolebanje kursa, potrebno je predvideti odgovarajući etapni sistem konvertovanja", rekao je predstavnik Kremlja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

18 h

Podeli: