Nobelovac upozorava: Uz Trampa dolaze ovi problemi

Plan novoizabranog američkog predsednika Donalda Trampa da poveća potrošnju na infrastrukturu i da smanji poreze ugroziće javne finansije.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 07.12.2016.

16:56

Nobelovac upozorava: Uz Trampa dolaze ovi problemi
Foto: Thinkstock

Na to je upozorio ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju Oliver Hart.

Budući da je najveći deo infrastrukture u SAD u lošem stanju, povećana potrošnja bi, kako ocenjuje, mogla biti dobra stvar, iako detalji Trampovih planova "nisu toliko impresivni".

"Kada usledi i smanjenje poreza, to će prouzrokovati različite vrste budžetskih problema u budućnosti", rekao je Hart na konferenciji za novinare u Stokholmu, kojoj je prisustvovao i drugi ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju Bengt Holmstrom, prenosi agencija Rojters.

Hart je, takođe, kritikovao ideju odbacivanja trgovinskih ugovora, navodeći i da je planirano smanjenje poreza za bogate suprotno njegovim uverenjima.

"Ja bih se založio za povećanje poreskog tereta za bogate", izjavio je Hart.

Njih dvojica bi u subotu, na svečanoj ceremoniji u Stokholmu, trebalo da prime Nobelovu nagradu, navodi britanska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: