Posle šokantnog pada, blagi rast Nemačke

Industrijska proizvodnja u Nemačkoj blago se oporavila u oktobru posle većeg pada od očekivanog u prethodnom mesecu, pokazali su zvanični statistički podaci.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 07.12.2016.

09:02

Posle šokantnog pada, blagi rast Nemačke
Foto: Thinkstock

Industrijske kompanije u najvećoj evropskoj ekonomiji zabeležile su u oktobru rast proizvodnje za 0,3 odsto u odnosu septembar, prema cenovno, sezonski i kalendarski korigovanim podacima, saopštila je Savezna kancelarija za statistiku, Destatis, a prenosi agencija Frans pres.

Statističari su takođe revidirali podatak o padu proizvodnje u septembru na 1,6 odsto na mesečnom nivou, sa prethodno procenjenih 1,8 procenata.

Prema podacima za oktobar, u nemačkoj industriji su proizvođači kapitalnih dobara registrovali napredak od 0,5 posto, dok je kod proizvođača robe široke potrošnje rast stagnirao. Proizvodnja intermedijarnih dobara splasnula je za 0,5 posto.

Posmatrano po sektorima, u građevinarstvu je registrovan robustan rast od 1,7 odsto, dok su proizvodjači energije zabeležili pad za 0,5 posto.

"Industrijska proizvodnja je u četvrto tromesečje ušla hramajući. Veći obim industrijskih narudžbina tek treba da se odrazi na rast proizvodnje", navelo je ministarstvo privrede u Berlinu.

Ministarstvo je istaklo rast industrijskih narudžbina u oktobru, jačanje svetske privrede i pozitivne pokazatelje poslovnog raspoloženja kao znake koji nagoveštavaju "izvestan uspon industrije u predstojećim mesecima".

S druge strane, ekonomista Karsten Brzeski iz ING Diba banke kaže da "i određeno poboljšanje u narednim mesecima ne može da prikrije činjenicu da je nemačka industrija gotovo u stagnaciji".

Moguće protekcionističke mere u SAD-u, najvećem nemačkom trgovinskom partneru, pod novoizabranim predsednikom Donaldom Trampom, "mogle bi da se odraze na industriju narednih meseci", dodao je Karsten, prenosi Frans pres.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: