Grci prelomili, zatvaraju vrata posle 2018.

Grčka vlada je odbacila mogućnost popuštanja pod pritiskom Nemačke i MMF-a radi postizanja sporazuma o nastavljanju kreditne podrške.

Svet

Izvor: Beta

Utorak, 06.12.2016.

15:16

Grci prelomili, zatvaraju vrata posle 2018.
Foto: Thinkstock

Na taj način su zatvorena vrata produženju mera štednje posle 2018. godine.

Grčka vlada je "odlučna da nastavi pregovore" sa EU i MMF-om, da bi se, "ako je moguće do kraja ove godine", završila druga revizija sprovođenja grčkog programa oporavka, izjavio je na konferenciji za štampu portparol vlade Dimitris Canakopulos.

Ali, u kontekstu tekućih pregovora, Atina "isključuje prihvatanje mera za posle 2018." u vezi s trećim međunarodnim kreditnim programom, podvukao je on. Grčka takođe nastavlja da traži da cilj primarnog suficita državnog budžeta, bez servisiranja duga, od 3,5 odsto BDP-a, određen za srednjoročni periodu posle 2018. godine, "treba da se ublaži", rekao je Canakopulos, iako evro-zona za sada isključuje tu izmenu.

Portparol vlade zatražio je od "nemačkog ministra finansija (Volfganga Šojblea) i MMF-a da igraju konstruktivnu ulogu" i da "prestanu da insistiraju na ekstremnoj štednji, koja je socijalno katastrofalna, a ekonomski neefikasna". Canakopulos je to izjavio dan posle sastanka ministara finansija evrozone koji su se dogovorili o delimičnom olakšavanju otplate duga Grčke, a nastaviće reviziju sprovođenja programa reformi, od čega zavisi nastavljanje isplate kredita EU i MMF-a Grčkoj.

Zastoj u pregovorima je posledica nesuglasica MMF-a i evrozone, posebno Berlina, o budžetskim ciljevima koji će biti postavljeni Grčkoj posle 2018. godine i o obimu dodatnih mera za olakšavanje otplate javnog duga, obećanih Atini.

Oba kreditora su izgleda u iskušenju da postignu novi dogovor o pomoći za vreme posle 2018. godine, ali uz nove mere štednje za Grčku.

Na pitanje o mogućnosti ostavke grčkog premijera Aleksisa Ciprasa, ako se nastavi zastoj u pregovorima s poveriocima, Canakopulos nije eksplicitno odbacio mogućnost prevremenih izbora.

Podsetimo, ministri finansija evrozone potvrdili su set kratkoročnih mera pomoći Grčkoj, uključujući produženi rok otplate kredita i prilagođavanje na kamatne stope.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: